środa, 9 maja 2012

Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie


"A chce Ci się tak piec chleb? Przecież można kupić gotowy". 
Część moich znajomych właśnie tak reaguję, gdy przyznaję, że od jakiegoś czasu sama piekę sobie chleb. Wydaje im się, tak jak mi kiedyś, że to jakaś tajemna sztuka, trudna i pracochłonna. Nic bardziej mylnego. Wystarczy trochę cierpliwości jak przy każdym cieście, które wyrasta, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba.

Składniki na zakwas:


mąka żytnia pełnoziarnista (2000)
woda
½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)


Zrobienie zakwasu zajmuje mi zazwyczaj ok. 4 – 5 dni. Im dłużej postoi tym jest silniejszy, jeśli stoi dosyć krótko dobrze jest dodać do chleba trochę suchych drożdży żeby mieć pewność, że ładnie wyrośnie.

Zakwas najlepiej robić w słoiku lub innym zakręcanym pojemniku (u mnie spory pojemnik po kawie rozpuszczalnej). Trzeba go dokarmiać raz na dobę, najlepiej mniej więcej o tej samej godzinie.

Ilość zakwasu jakiego potrzeba zależy do planowanej wielkości chleba. Proporcje zakwasu i mąki (takiej z jakiej zrobiliśmy zakwas, w tym wypadku żytniej) w cieście chlebowym muszą wynosić przynajmniej 1:1. W tym wypadku oznacza to, że dając 500 g zakwasu z żytniej maki do ciasta musimy dodać przynajmniej 500g takiej samej mąki żytniej. Oczywiście można dodać więcej lub uzupełnić ciasto np. mąką pszenną.

1.    Do pojemnika wsypać ok. 2-3 łyżki mąki żytniej, ½ łyżeczki cukru i uzupełnić ciepłą wodą, aż całość będzie miała konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Pojemnik zakręcić, owinąć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 24 godziny.

2.    Co 24 godziny do zakwasu dodawać ok. 2-3 łyżki mąki i ciepłą wodę (już bez cukru), aż otrzymamy wystarczającą ilość zakwasu. 


Składniki na chleb:

500 g zakwasu
500 – 600 g mąki żytniej pełnoziarnistej
woda
mąka pszenna
½  łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli

W dużej misce mieszamy zakwas, mąkę żytnią, drożdże (jeśli używamy),ok. ½ szklanki ciepłej wody i sól. Zagniatamy ciasto podsypując mąką żytnią lub zwykłą pszenną, aż będzie miało odpowiednią, zwartą strukturę. Jeśli chcemy dodać do ciasta więcej mąki żytniej to po prostu dolewamy większą ilość cieplej wody.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aż wyrośnie (ok. 3-4 godziny).

 Ciasto krótko wyrabiamy podsypując mąką i przekładamy do formy wyłożonej papierem. Ja używam keksówki 8x26 cm i podane proporcje są na nią idealne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż wyrośnie wypełniając całą formę.


Przed pieczeniem smarujemy wierzch olejem roślinnym. Pieczemy ok. 1 godziny, najpierw przez 10 min w temp. 200°C, a następnie zmniejszamy do 180°C. Dobrze jest co ok. 15 min smarować wierzch chleba wodą. Studzimy na kratce, a kroimy dopiero całkowicie zimny.


3 komentarze:

  1. taki domowy chlebuś to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też się dziwią, ale jak Ktoś spróbuje to jest w szoku, że chleb może tak smakować! Pyszny i piękny ten Twój bochenek! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyrósł. I cóż to za pytanie czy Ci się chce?! Oczywiście, że tak. Przecież smak jest nieporównywalny z tym ze sklepu. Bez polepszaczy itp. Wiesz co jesz. Przyznam, że NIE ROZUMIEM tych pytań. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...