środa, 5 września 2012

White Opera Cake


Opera Cake w wersji białej, waniliowej.



Biszkopt migdałowy:

60 g zmielonych migdałów
2 łyżki maki
2 jajka
1 białko
szczypta soli
45 g cukru

Jajka ucieramy z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Mąkę, sól i migdały łączymy, powoli dodajemy do jajek. Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 15 min trzy placki w formie o wymiarach 17x22 cm. Można upiec jeden i następnie przekroić na 3 równe części. Po wystudzeniu przekładamy kremem i czekoladą.

Krem waniliowy:

1 1/3 szklanki mleka
½ laski wanilii
1 plaska łyżka maki ziemniaczanej
1 duża łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
100 g masła

Szklankę mleka, wanilię i cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Powstały budyń studzimy, a gdy będzie już całkowicie zimny rozwiercamy z masłem.

Polewa czekoladowa:

1 biała czekolada
7 łyżek śmietany kremówki

Kremówkę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i zostawiamy na kilka minut, a następnie dokładnie mieszamy. Na każdą warstwę kremu wylewamy warstwę czekolady.

Syrop waniliowy:

1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru
7 łyżek wody

Z podanych składników przygotowujemy syrop, którym następnie nasączamy biszkopt przed przełożeniem go kremem.






20 komentarzy:

  1. Z przyjemnością nominuję Twój piękny blog do Versatile Blogger Award (http://bee-sweet.blogspot.it/2012/09/versatile-blogger-award.html).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne zdjecia, biala wersja wyglada czarujaco i bardzo delikatnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, takie eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne *-* Wiesz, ta biała wersja jest chyba lepsza od tradycyjnej...

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, chciałam Cię poinformować, że nominowałam twój blog do The Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów możesz znaleźć tutaj http://grzechypodniebienia.blogspot.it/2012/09/the-versatile-blogger-award.html

    Pozdrawia serdecznie. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie...tak delikatnie... To ciasto po prostu musi się rozpływać w ustach...

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda... taka biała dama :-)

    pozdrawiam Jagienka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam operę w wersji tradycyjnej, ale takiej białej damy jeszcze nie:-). Chyba się skuszę, by przetestować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale śliczna ta opera-ciekawa wersja!!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne, anielskie.. to ciasto po prostu mnie urzekło

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...