wtorek, 9 października 2012

Chleb pszenny graham na żytnim zakwasie


Zauważyłam, że ostatnio pojawiają się tu same słodkości i blog z założenia ogólnie kulinarny powoli przekształca się w bloga o ciastach i deserach. Uwielbiam słodycze, kocham je jeść, robić i fotografować, ale czasami, dla milej odmiany przydałoby się napisać o czymś innym. Wbrew pozorom nie żywię się samymi ciastami i babeczkami :)

Z nadejściem jesieni znów wzięłam się za intensywne pieczenie chleba. Nie wiem dlaczego te dwie rzeczy się u mnie łączą, ale koniec lata tak na mnie działa. Znów pieczołowicie hoduję zakwas, który ze względu na coraz niższe temperatury zamieszkał w moim piekarniku. Lubię go hodować. Lubię go mieszać, pamiętać o karmieniu i lubię jego ostry, kwaśny zapach. Nie ma lepszego chleba niż ten na zakwasie. Nie ważne z jakiej mąki, pełnoziarnisty czy nie. Zakwas nadaje mu charakteru.


Składniki:

300 g zakwasu żytniego
2 łyżki mąki żytniej typ 2000
4 – 5 łyżek ciepłej wody

500 g mąki pszennej 1850
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
ciepła woda (tyle, żeby wyrobić elastyczne ciasto)

Do zakwasu dodajemy mąkę żytnią i wodę, mieszamy, odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce.

Do aktywowanego zakwasu dodajemy mąkę, sól, drożdże i oliwę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką dolewając ciepłą wodę lub, w razie potrzeby, podsypujemy mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Podsypując co jakiś czas odrobinę mąki wyrabiamy ciasto na blacie ok. 10 minut, aż zrobi się bardziej miękkie i podatne na ugniatanie.

Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie można naciąć ostrym nożem wierzch bochenka. Pieczemy w 180ºC przez ok. 50 min do godziny co jakiś czas smarując chleb wodą.






5 komentarzy:

  1. Piękne pęknięcia, nadają rustykalnego charakteru pieczywie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie wygląda ta popękana skórka po środku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Już tyle razy miałam się zabrać za chleb na zakwasie i jakoś tak ciągle czasu brak :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...