niedziela, 28 października 2012

Hazelnut caramel tartelettes

Scroll down for text in English!

To naprawdę nie jest fair. Spoglądam za okno i co widzę? Śnieg. W ogóle nie lubię śniegu i nie lubię, gdy jest zimno. Lubię słońce i ciepło. Ale wiecie co? Dzisiaj mi to nie przeszkadza. Dzisiaj się zakochałam. Nie, nie w facecie. Zakochałam się w sosie karmelowym, który zrobiłam wczoraj rano.

Pamiętacie film Do diabła z miłością z Renée Zellweger i Ewan'em McGregorem? Dziewczyna próbowała udowodnić, że czekolada jest lepsza niż seks. Myślę, że one po prostu nigdy nie próbowała domowego sosu karmelowego. Bo on jest lepszy od wszystkiego (no, może poza Ewan'em McGregorem, uwielbiam go i nie wstydzę się tego :) ) Ale na poważnie, ten sos jest bardzo dobry. Jest tak dobry, że nie zamierzam siedzieć i opowiadać tylko wstanę i wezmę sobie trochę :)   

Jednak ten post nie jest tylko o sosie karmelowym. Jest o tych wspaniałych tarteletkach z mnóstwem orzechów, z karmelem i z czekoladą. Ale nie będę o tym więcej pisać, bo prawdopodobnie znowu zaczęłabym wychwalać sos. I tak nie mogę przestać myśleć do czego użyję to, co mi z niego zostało.   

Ten przepis dedykuję moim Dziewczynom. Naprawdę spodziewałam się dziś Was pod moimi drzwiami po jedną z tych słodkich pyszności :)



Składniki:

ciasto:

80 g zmielonych orzechów
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko

Orzechy mieszamy z mąką. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy (na ok. 5 mm), wykładamy foremki i robimy dziurki widelcem. Pieczemy w 180ºC przez 15 - 20 min.   

Kiedy ostygną wyjmujemy z foremek. Na każdą nakładamy ok. 2 łyżeczek drobno posiekanych orzechów, karmel (ok. 3 łyżeczki) i ganache.

karmel:

250 g cukru
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki ciepłej śmietany kremówki
1 laska wanilii

W patelni do sosu lub innym naczyniu z wysokimi ściankami rozpuszczamy cukier i wodę. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez około 20 min, aż cukier zacznie się karmelizować i zrobi się bursztynowy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę. Z powrotem stawiamy na ogniu jeśli jest taka potrzeba i cały czas mieszając gotujemy, aż cukier ponownie się rozpuści (około 10 minut). Dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

dodatkowo:

60 g drobno posiekanych orzechów

czekoladowa ganache:
50 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany kremówki
Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i odstawiamy na około 5 min. Mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści

In English:

It is really unfair. I take a look outside my window and what I can see? Snow. I don't like snow at all. And I don't like when it's that cold. I like sun and warmth. But guess what? Today I don't care about all that snow. Today I fell in love. No, not with the guy. I fell in love with caramel sauce I made yesterday morning.

You remember the movie Down with love with Renée Zellweger and Ewan McGregor? The girl was trying to prove that chocolate is better than sex. I think she just never tried homemade caramel sauce :) Because this is way better than everything (well, maybe besides Ewan McGregor – I love the guy, I'm not ashamed :) ) But seriously, this sauce is very good. It is so good, that in fact I'm not going to sit and talk about it, I’ll just get up and have some :)

But this post is not only about caramel sauce. It is about these amazing tartelettes with a lot of hazelnuts, and caramel, and chocolate. But I'm not gonna write more about it, 'cause I would probably end up worshiping this caramel sauce again. I already can't stop thinking how I'm gonna use the rest of it.

This recipe goes to my Girls. I really was expecting you today at my door to have one of these tasty treats :)


Ingredients:

pastry: (makes about 12 tartelettes)

80 g of ground hazelnuts
200 g of all purpose flour
100 g of cold butter
1 egg yolk

Mix hazelnuts and flour. Knead dough from all the ingredients. Put it into a fridge for about 30 minutes. After that roll it out (about 5 mm thick), transfer into tartelettes pans and make holes with a fork. Bake in 350 degrees for 15 – 20 minutes.

When our tartelettes will be cool enough remove them from pans. Put about one or two tsp of ground hazelnuts into each one, then about 3 tsp of caramel and ganache. You can let it set for a while, (but seriously, who cares if these are set or no :)

caramel sauce:

250 g of sugar
1/4 cup of water
3/4 cup of warm heavy cream
1 vanilla bean

In a sauce pan mix together sugar and water. Put it over medium heat and wait 'till it boils. Turn the heat to low and cook without stirring for about 20 minutes. We want the sugar mixture to get deep, gold amber color. When it happens remove sauce pan from the heat, add heavy cream, if needed put it back over the heat and stir for another 10 minutes or until all the sugar melts once again. Add vanilla, give it a good mix and let it cool (it's hard, I know)

extra:

60 g of finely chopped hazelnuts

chocolate ganache:

50 g of dark chocolate
1/4 cup of heavy cream

Heat up the heavy cream and pour it over the chocolate. Leave it for about 5 minutes and mix well until ganache will be smooth.



12 komentarzy:

  1. fantastyczny deser :) uwielbiam karmelowe ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis cudownie przedstawiony, aż chciałoby się poczęstować, choć już od samego patrzenia prawie czuje się smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia przepiękne,
    karmelowe.. muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne:)chętnie bym zjadła jedną babeczkę...pyszniutkie. Zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jakie to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności serwujesz! uwielbiam takie tartaletki, dziękuję za odwiedziny i ciepło pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. aż ślinka cieknie:) kusisz, oj kusisz:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również uwielbiam Ewana i nie wstydzę się tego!!! a sos... jutro próbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O nie! Uwielbiam karmel i orzechy. To musi być pyszne. Cudowne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podzielam każde słowo!! Zarówno to o zimie, jak i to o karmelu! Przepis cudowny - będę jadła gorący i brudziła się jak dziecko! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...