czwartek, 18 października 2012

Sałatka z indykiem i pomarańczą



Składniki:

1 opakowanie mixu sałat
2 gotowe filety z piersi indyka lub ½  piersi indyka
½  pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
¼  łyżeczki soli

Z oliwy, octu, soku z cytryny i soli robimy sos winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy na bok.
Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą przekładamy je na papierowy ręcznik i odciskamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w paski. Obraną połówkę pomarańczy pozbawiamy białych błonek i kroimy w nieduże cząstki. Indyka i pomarańczę mieszamy z sałatą. Całość polewamy sosem, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po dodaniu sosu.


7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, zjadłabym z chęcią teraz na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam upieczony udziec indyczy, a zamiast pomarańczy dodam figi. Dzięki za inspirację:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, na pewno będzie pysznie :)

      Usuń
  3. tak! to już czas na pomarańcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie. Uwielbiam kurczaka z owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...