sobota, 1 grudnia 2012

Idealne ciasto marchewkowe

Perfect carrot cake
Scroll down for recipe in English

Pierwszy raz zrobiłam ciasto marchewkowe i chyba od razu trafił mi się ideał. Pięknie wyrośnięte, wilgotne, puszyste. I do tego to zdziwienie rodziny, że przecież wcale nie smakuje jak marchewka :) Nie bez powodu tradycyjne ciasto marchewkowe podaje się z  kremem z serka kremowego. Jego smak idealnie komponuje się z ciastem. Najlepiej użyć lekko słonej Philadelphii. Coś jest w tym połączeniu słonego ze słodkim :) Można też zastąpić go mascarpone, ale koniecznie pamiętajcie, żeby wtedy znacznie zmniejszyć ilość cukru. 


Przepis z lekkimi zmianami pochodzi z tej strony. 





Składniki:

ciasto:
forma ok. 26x32 cm

450 g startej marchewki
315 g mąki
350 g cukru
330 ml oleju
3 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 g posiekanych orzechów (lub więcej)

W misce mieszamy razem olej, jajka i cukier. Ucieramy, a następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i ucieramy jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką. Do suchych składników dodajemy orzechy i mieszamy. Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 40 min w 180°C. Studzimy, a następnie wykładamy na wierzch krem.

cream cheese frosting:

125 g serka kremowego np. Philadelphia
100 g masła
180 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Używając miksera ucieramy masło, serek i ekstrakt. Powoli dosypujemy cukier i ucieramy, aż całkowicie się rozpuści. 


In English:


Ingredients:

cake:
26x32 cm baking pan

450 g grated carrot
315 g all purpose flour
350 g sugar
330 ml vegetable oil
3 big eggs
1 tbsp vanilla extract
2 tsp ground cinnamon
1tsp ground ginger
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
200 g chopped walnuts (or more)

In a bowl mix oil, egg and sugar until smooth, then add vanilla and mix some more. In another bowl mix flour, cinnamon, ginger, salt, baking powder and baking soda. Mix 2 tbsp of this with carrot. Add walnuts to the rest of the dry ingredients and mix it shortly with wet ingredients using spatula or spoon. Add carrot and mix. Pour the batter into a baking pan laid with parchment paper. Bake for 40 minutes into 350 F (180 C). Wait until it's cool and frost. Decorate with walnuts.

cream cheese frosting:

125 g cream cheese
100 g butter
180 g powder sugar
1 tsp vanilla extract

Cream cheese and butter have to be at room temperature. Using electric mixer cream together cheese, butter and vanilla. Slowly add sugar still mixing, until dissolves completely. 


19 komentarzy:

  1. Piękne! Ja też się zabieram za marchewkowe dzisiaj. Kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne tylko z pomarańczową nutką:)polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to też miało być z pomarańczą, ale akurat nie miałam pod ręką, następnym razem na pewno wypróbuję :)

      Usuń
  3. rzeczywiście idealne!;)
    kocham ciasta marchewkowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak jak smakuje - idealnie:) A biały krem przypomina mi czapę śniegu:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, przepysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe a Twoje wygląda super smakowicie. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda idealnie! Masz pięknego bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. marchewkowiec, mniam. wygląda super:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale ;) zapisuję do zrobienia!!

    OdpowiedzUsuń
  10. upiekłam to ciacho w formie tortu :) wyszło idealne!! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak smakowicie, że bym zjadła... ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny blog, gratulacje! Upiekę dzisiaj, a jakby wsypać do ciasta cynamonu, zamiast wanilii? Oczywiście do kremu wanilia.
    Pamiętam ciasto marchewkowe mojej cioci, marzy mi się ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz pominąć wanilię w cieście i zostać tylko przy samym cynamonie, chociaż i tak jej smak aż tak się nie wybija. Dużo bardziej czuć cynamon i imbir. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...