poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pierniczki z amoniakiem

Gingerbread cookies 
English text below 


Wszechogarniający nastrój Bożego Narodzenia i istny wysyp świątecznych przepisów i inspiracji jakie widzę codziennie na wielu blogach sprawił, że i ja zaczęłam się zastanawiać i wspominać. Co pamiętam ze Świąt z mojego dzieciństwa? 

Pamiętam niecierpliwe oczekiwanie kiedy wreszcie skończy się szkoła. Tak, mało świąteczne, ale w dzieciństwie każde kilka dni wolnych od szkoły były wielkim i wyczekiwanym wydarzeniem. Pamiętam zakupy wspólnie z mamą, a najpierw planowanie tego, co zamierzamy przygotować. Pamiętam tatę wnoszącego wielką, żywą oczywiście choinkę i ten rozgardiasz przy jej ubieraniu. Pamiętam anielskie włosy, które prze kilka następnych dni były dosłownie wszędzie. Z jedzenia najbardziej utkwiły mi w pamięci, nie wiedzieć czemu, racuch z jabłkami. Bardzo często robiliśmy je na Wigilię, właściwie nie wiem dlaczego, chyba nie ma ich wśród tradycyjnych 12 potraw. Czy jeszcze gdzieś poza moim domem jadło się racuchy na Wigilię? 

Nie pamiętam jednak z dzieciństwa pierniczków ani pierników. Nigdy się ich u nas na Święta nie robiło. Zamiast nich na naszej choince co roku wieszało się kolorowe cukierki. Były straszną pokusą i już pierwszego dnia Świąt po części z nich zostawały tylko papierki, których jednak nie zdejmowaliśmy z choinki. Trochę żałuję, że tradycja pieczenia i dekorowania pierniczków była u nas nieobecna. Dziś ich smak bezsprzecznie najbardziej kojarzy mi się ze świątecznym czasem. Rok temu zrobiłam ich tyle, że skończyliśmy je dopiero w połowie stycznia. W tym roku postanowiłam się nieco ograniczyć i przygotowałam tylko dwie wersje. 

Mam wielką słabość właśnie do tych pierniczków. Przepis na nie dostałam od mojej znajomej Kasi. Kasia to wspaniała, ciepła osoba, którą poznałam wiele, wiele lat temu, kiedy to pomagała mi przygotować się do matury z historii sztuki. W czasie nauki wypiłyśmy morze kawy i herbaty, pochłonęłyśmy górę różnych smakołyków i wymieniałyśmy się przepisami.





Składniki:

540 g mąki
160 g miodu
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka sody
2 jajka
125 g masła
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Miód i masło rozpuszczamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy mąkę, amoniak, sodę, kakao i przyprawy. Z suchych składników i jajek wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczony miód z masłem. Rozwałkowujemy dość cienko (na ok. 3 mm) i wycinamy pierniczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce; można układać blisko siebie, bo dobrze zachowują swój kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 min. Najlepiej smakują na 3- 4 dzień. 


English:

Ingredients:

540 g all purpose flour
160 g honey
1 tsp baking ammonia* (replace it with the same amount of baking powder)
1 tsp baking soda
2 eggs
125 g butter
1 tsp cocoa powder
2 tsp gingerbread spice
1 tsp ground cinnamon
1 tsp ground ginger

Melt together honey and butter, set aside to cool.
Mix flour, ammonia, baking soda, cocoa powder, and spices. Make the dough from dry ingredients and eggs slowly adding melted honey mixture. Roll the dough quite thin (for about 3 mm) and cut gingerbread cookies. Place them on baking tray laid with parchment paper; you can place them close to each others, they keep their shape really well. Bake in 180°C (350 F) for 10 minutes. They taste the best after 3 - 4 days. 

* When I posted this recipe I had no idea that it will lead to such a big discussion about using ammonia. I feel I own you some kind of explanation.
In Poland we use 3 different products that help our cakes and cookies rise - baking powder, baking soda and ammonia. Most of the times we use baking powder or baking soda, but there are kind  of cookies with ammonia called amoniaczki (eng. ammonia cookies). They are quite popular and really well known in Poland and I'm sure I've never heard that they done any harm to anybody. In here you can buy ammonia in every supermarket and most of the food shops along with other baking products. I'm really not trying to convince you to add some kind of cleaning product or poison to your cookies. Judging by your reaction you don't use it in US. I admit, I had no idea. For me baking with ammonia is so natural. But if you don't want to use it in this recipe (or you can't buy it in your country) you can just skip it or replace it with baking powder. If you have any other questions feel free to ask :)


 

17 komentarzy:

  1. Święta, Święta, Święta! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. AMMONIA ?!!!!!!! Its hazardous, and even in low concentrations, inhaling it or getting the solution on the skin can cause burning, fainting or possible death. DO NOT EAT !!!!! REMOVE RECIPE !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy aby na pewno amoniak? Może pomyliły Ci się nazwy...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chodzi o amoniak, ten sam jakiego używa się do przygotowania ciasteczek amoniaczków :)

      Usuń
  4. piękne świąteczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi Gosia, These are beautiful cookies! I pinned them and then there was a full discussion on the pin saying that Ammonia in the US is actually a cleaning powder, which is very poisonous. Most likely, what you call Ammonia is better known as baking powder. I would recommend changing the name of this ingredient in the recipe. These are such lovely Christmas cookies, and it would be really tragic if someone used the cleaning powder instead of baking powder.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I added small explanation about ammonia below the recipe :)

      Usuń
  6. http://www.foodsubs.com/Leaven.html#baker%27s%20ammonia
    "baker's ammonia = ammonium carbonate = carbonate of ammonia = baking ammonia = bicarbonate of ammonia = ammonium bicarbonate = powdered baking ammonia = triebsalz = hartshorn = salt of hartshorn = hirschhornsalz = hjorthornssalt = hartzhorn Originally made from the ground antlers of reindeer, this is an ancestor of modern baking powder. Northern Europeans still use it because it makes their springerle and gingerbread cookies very light and crisp. Unfortunately, it can impart an unpleasant ammonia flavor, so it's best used in cookies and pastries that are small enough to allow the ammonia odor to dissipate while baking.
    Look for it in German or Scandinavian markets, drug stores, baking supply stores, or a mail order catalogue. Don't confuse this with ordinary household ammonia, which is poisonous. Varieties: It comes either as lumps or powder. If it isn't powdered, crush it into a very fine powder with a mortar and pestle or a rolling pin. Substitutes (for 1 teaspoon of baker’s ammonia): 1 teaspoon baking powder (This is very similar, but might not yield as light and crisp a product.) OR 1 teaspoon baking powder plus 1 teaspoon baking soda"

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, ze dyskusja o amoniaku w pełni ;)

    U mnie w domu również nie piekło się pierniczków i pierników, od zeszłego roku stawiam pierwsze kroki w tych smakach. I mimo wszystko wolę rodzinne ciasteczka maślane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę mnie ta dyskusja zaskoczyła :)

      Usuń
  8. Pierniczków z amoniakiem nie jadłam, ale amoniaczki tak. Racuchów u mnie na Święta nigdy nie było, raczej własnie piekło się pierniczki, których u Ciebie brakowało. Za to cukierki z choinki znikały u mnie równie szybko :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zachęcamy do głosowania na zdjęcia Modern Taste, które biorą udział w naszym konkursie, zapraszamy! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu mama na Święta zawsze piecze amoniaczki, ale ja wole pierniczki i nie dodaje do nich amoniaku tylko sodę oczyszczoną, też są rewelacyjne. Twoje wyglądaja pięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. The Fashion trends keep changing and following the latest
    Fashion watches that these stores pack entail from beaded, safety-pin, shell, stretch, stone bangle, gemstone, metal band,
    marcasite and leather strap watches. Question: Every woman wants to hear that
    because she always thinks she's going to be called Bambino Beckham. To give you a stylish and elegant image.

    My page - Ao so mi nu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...