poniedziałek, 21 stycznia 2013

Aglio e olio

Scroll down for English version 


Jedną z rzeczy, którą najbardziej cenię we włoskiej kuchni jest jej niesamowita prostota. Danie nie musi być skomplikowane, żeby zachwycało. Taki jest makaron aglio e olio, czyli czosnek i oliwa (czasami nazywane też aglio, olio e peperoncino) Zachwyciłam się nim od pierwszego razu, mimo że wcześniej za czosnkiem specjalnie nie przepadałam. Jak dla mnie aglio e olio jest dokładnie tym, o co chodzi we włoskiej kuchni. Jedyne wymaganie jakie stawia ten makaron do dobrej jakości oliwa z oliwek, w którą naprawdę warto zainwestować.

 


Składniki:
porcja dla 4 osób

1 paczka makaronu spaghetti (500g)
4 ząbki czosnku
10 łyżek oliwy z oliwek
1 średnia papryczka chili
4-5 łyżek parmezanu
świeża natka pietruszki do dekoracji

Makaron gotujemy al dente w wodzie z 2 łyżeczkami soli.

Czosnek kroimy w plasterki. Papryczkę kroimy na pół, dokładnie wyjmujemy pestki i drobno kroimy. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i papryczkę. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 3-4 min, aż czosnek się zarumieni (nie powinien zbrązowieć, bo będzie gorzki). Sos wlewamy do makarony, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze i dekorujemy posiekana natką pietruszki. 


In English:


One of the things I like most about Italian cuisine is simplicity. Food doesn't need to be complicated to amaze. Aglio e olio pasta is just like that. Aglio e olio means garlic and olive oil, sometimes is also called aglio, olio e peperoncino. I was in love with this pasta the very moment I tried it for the first time, although I never was a big fan of garlic before. For me aglio e olio shows just what Italian cuisine is all about. All you have to do, is invest in good quality olive oil and then you can enjoy the taste.        
 
Ingredients:
for 4 people

1 package of spaghetti (500g)
4 cloves of garlic
10 tbsp of olive oil
1 medium chili pepper
4-5 tbsp grated parmesan cheese   
fresh parsley for decoration

Cook spaghetti al dente in water with 2 tsp of salt.

Chop garlic in a slices. Cut in a half chili pepper, take of all of the seeds, chop finely. On a frying pan pour olive oil, add garlic and pepper. Fry it on a small heat for about 3-4 minutes, just until garlic will be golden (it cannot be brown, it'll become bitter). Pour sauce over cooked pasta, add cheese and mix well. Divide between 4 plates. Decorate with fresh, chopped parsley.
 

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie. Pyszny makaron i proste dodatki - jest to coś co naprawdę lubię!!! :)
    Kuchnia Włoska jest fenomenalna - o ile dobrze przyrządzona :) Twoja wygląda pięknie i dlatego jestem przekonana, że nieziemsko smakuje :)


    Gratuluję pomysłu.
    Życzę powodzenia w pichceniu i zapraszam do siebie: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam także makaron z pomidorami i bazylią - niesamowicie proste, a jak smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie proste, aż ślinka leci jak patrzę na ten makaronik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie pożarłabym cały ten makaron:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wspaniałości :) i zdjęcia piękne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. same smakowitości w tym przepisie! :)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba muszę spróbować.
    Nigdy nie jadłam takich typowo włoskich dań.

    OdpowiedzUsuń
  8. Yummy! :) Jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności. Dawno nie robiłam ale chyba niebawem znowu się za to danie zabiorę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...