czwartek, 31 stycznia 2013

Chleb biały na zakwasie

White sourdough bread 
Scroll down for English version


Pamiętacie zakwas pszenny, o którym pisałam w tym poście? Dziś chcę się pochwalić chlebem, który z niego upiekłam.


Do tej pory piekłam wyłącznie z zakwasu żytniego. Sama hodowla zakwasu pszennego, a także pieczywo pieczone na nim były mi do tej pory nieznane. Tym bardziej ciekawa byłam smaku takiego chleba. Teraz mam w lodówce dwa słoiczki. W jednym jest ciemniejszy zakwas żytni, a tuż obok niego pszenny, o nieco jaśniejszym kolorze i łagodniejszym zapachu.


Miałam małe wątpliwości jak poradzi sobie mój dość młody zakwas pszenny. Zamarzył mi się chleb biały, bez dodatku mąki pełnoziarnistej, co mogło nieco utrudnić jego wyrastanie. Jednak udało się bez większych przeszkód. Jak zwykle wyrobione ciasto powędrowało na wyrastanie do lekko nagrzanego piekarnika (do ok. 30 C). Ten sposób jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Chleb wyrósł pięknie, a po upieczeniu był boski. Wiem, wiem, pisze podobnie o każdym chlebie jaki upiekę, ale to chyba dowodzi tylko jak wielką fanką domowego pieczywa jestem :)

A tak w ogóle to Wam też czas tak szybko leci? Wydaje mi się jakbym dopiero co piekła świąteczne pierniczki, a tu już prawie luty :) 



Składniki:

zaczyn:

125 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
85 g ciepłej wody
80 g aktywnego zakwasu pszennego

Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy zakwas, mąkę i wodę  aż otrzymamy gładką, gęstą masę. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na całą noc (12-16 godzin) w ciepłe miejsce.

chleb:

450 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
1 1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
cały zaczyn

Mieszamy mąkę z solą, dodajemy do zaczynu. Wlewamy oliwę oraz wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Najpierw mieszamy je łyżką, a gdy już w miarę się połączy zaczynamy wyrabiać ręcznie, lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Polecam jednak ręcznie jako dobre ćwiczenie dla ciała i umysłu :) Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Musi być naprawdę elastyczne i nie kleić się do rąk, ani do blatu.

Przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość. Czas wyrastania w dużej mierze zależy od temperatury i od mocy zakwasu. Im jest starszy, czyli mocniejszy tym ciasto szybciej wyrośnie.

Po wyrośnięciu jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy bochenek, przykrywamy i znów dajemy mu około 1 - 1,5 na pracę. Gdy wyrośnie nacinamy wedle uznania i fantazji. Pieczemy w 200 C przez 40 min i studzimy na kratce. 

In English:

Do you remember wheat sourdough I wrote about in this post? Today, I want to share with you recipe for a bread I baked with this sourdough.

To this point, I used only rye sourdough. Growing wheat one and baking with it was something new to me, so I was really curious about the taste of this bread. Now, in my fridge I have two jars. First contains slightly darker rye sourdough, right next to it there is a jar with wheat sourdough, lighter in color and with a more gentle smell.

I was slightly worried if my quite young sourdough will manage. I really wanted to make white bread, with no whole grain flour, so I knew that growing could be a little harder. But everything was ok. As always my bread dough was put into a slightly heated oven (about 30C, 86 F). This method always works. Bread grown really beautiful and tasted divine. I know, I know, I write that about every bread I bake, but it only shows how much I love homemade bread :)        

Anyways, do you also fell like the time is running a little too fast? It seems like I was just baking Christmas ginger cookies and now is almost February. 

Ingredients:

starter:

125 g all purpose or bread flour
85 g warm water
80 g wheat sourdough

Make a starter the day before baking, the best time to do it is evening. In a bowl mix sourdough, water and flour until you have smooth mixture. Cover with a kitchen cloth and set aside somewhere warm for about 12-16 hours (whole night).

bread dough:

450 g all purpose or bread flour
1 1/2 tsp salt
150 ml warm water
1 tbsp olive oil
whole starter

Mix flour with salt and add to the starter. Pour olive oil and water and start to work on the dough. First mix it with a spoon, then knead it with your hands, or using a electric mixer with a dough attachment. I really recommend to do it with your hands as a good exercise for your body and mind :) Knead the dough for about 5-10 minutes. It has to become really elastic and can't stick to your hands or to the working surface.  

Put your dough into a bowl brushed with a little of vegetable oil, cover with a kitchen cloth and set aside to grow for about 3-4 hours, until it double its volume. Growing time really depends on sourdough. The older it is (which also means stronger) the faster your bread will grow.

After growing once again knead the dough really quickly. Form loaf, cover it with a cloth and leave it again to work for about 1-1,5 hour. When it will be ready, right before baking, make a cut on the top. Bake in 200C (392F) for 40 minutes, the cool on cooling rack.  
  

5 komentarzy:

  1. mało jest lepszych rzeczy niż domowy chleb!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w kuchni właśnie rodzi się zakwas pszenny, dziś ma już 3 dni. Gdy będzie już na tyle mocny żeby poradzić sobie z chlebem na pewno będę próbowała Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda ten chleb!
    Mniam.. Może kiedyś się przekonam do chlebów na zakwasie, wtedy na 100% sprawdzę przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. This blog is great!!! Totally got me in the mood to bake up a delicious loaf of bread! I am going to bake it with my new starter from Sourdo.com my order just came in the mail today! : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...