sobota, 26 stycznia 2013

Owsianka z solonym karmelem

Salted caramel oatmeal
Scroll down for text in English



Długo zastanawiałam się co napisać o tej owsiance. No bo co w ogóle można napisać owsiance? Wszystko już chyba było powiedziane. Mogłabym napisać jak bardzo ją uwielbiam, jak wspaniale smakuje w zimowe poranki. Mogę wspomnieć, że perspektywa takiego śniadania jak nic pomaga wstać z łóżka :) Wreszcie mogę napisać, że jestem od niej całkowicie uzależniona. Więc dziś bez zbędnego rozpisywania się powiem tylko tyle, że ten kto wymyślił, żeby dodać sól do karmelu był geniuszem :) 



Składniki:
1 porcja

5 łyżek płatków owsianych
200 ml mleka
1 łyżka solonego karmelu (lub 1 łyżka karmelu i duża szczypta soli)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka posiekanych orzechów włoskich

Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy płatki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Można gotować dłużej, jeśli chcemy, żeby płatki bardziej się rozpadły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę solonego karmelu i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, przekładamy do miseczki a wierzch posypujemy orzechami. 


In English:

For a long time I was wondering what to write about this oatmeal. What can you write about oatmeal anyways? I think, everything was already said. I could write how much I adore it, how good it tastes on winter mornings. I could mention, that perspective of having breakfast like that helps to get up like nothing else :) And then I could confess, that I am completely addicted to this oatmeal. So today I'm just gonna say, that whoever thought of adding salt to a caramel sauce, was a genius :)   

Ingredients:
for 1 portion

5 tbsp oats
200 ml milk
1 tbsp salted caramel sauce (or 1 tbsp caramel sauce and big pinch of salt)
1 tsp vanilla extract
some chopped walnuts

Pour milk into a pot and add oats. Cook it on low heat for about 5 minutes, or longer if you want your oatmeal to be more creamy. Remove from the heat and add salted caramel sauce and vanilla extract. Mix, pour into a bowl and sprinkle the top with nuts. 


22 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc własnie do mnie dotarła informacja, że nigdy jeszcze nie jadłam owsianki :O
    I tak chyba się w końcu skuszę i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? To koniecznie musisz nadrobić :)

      Usuń
  2. Zdjęcia - wspaniałe. O smak się nie boję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ze mnie się śmieją jak solę karmelowy popcorn w multikinie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach...solony karmel...jeden z moich ulubionych deserowych dodatków. Taka owsianka musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się w tej owsiance ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda ta owsianka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj prawda, o owsiankach dużo by można pisać.. ale ten, kto poddał się owsiankowej miłości wie, że nie potrzeba wiele słów. wystarczą zdjęcia, jest pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owsiankowa miłość, ładnie powiedziane :)

      Usuń
  8. Obłędna, wygląda bardzo apetycznie. Od samego patrzenia wzrasta apetyt;)

    OdpowiedzUsuń
  9. napisalam na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, słodki i słony, pycha! Chociaż za snickersem nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Used your recipe on my site spoonablellc.com. If that's not cool with you please let me know and I'll take it down. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  12. cudne danie, zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...