wtorek, 8 stycznia 2013

Z zeszytu mojej mamy... Najprostszy sernik

Polish cheesecake
English text below



W mojej okolicy mieszka pewne małżeństwo. Od wielu lat sami robią sery. Żadna tam duża produkcja. Robią przede wszystkim na własny użytek, a czasem sprzedają znajomym. Uwielbiam, gdy do drzwi puka miły Pan i z uśmiechem pyta czy nie chcemy kupić pysznego sera. Zawsze kupujemy. Taki wiejski ser jak go nazywamy, to coś zupełnie innego. Żaden inny nie smakuje mi już tak jak ten. Zazwyczaj wizyta Pana z serem zwiastuje pojawienie się ruskich pierogów, ale nie zawsze. Często ser stopniowo znika zanim uda się z niego cokolwiek zrobić.

Tym razem nie znikną i nie powstały z niego pierogi. Ser został przeznaczony na sernik. Sernik niezwykle prosty, bez zbędnych udziwnień. Jak widzicie nie ma w nim żadnego spodu. Oczywiście spód można zrobić z kruchego lub półkruchego ciasta. Mój go nie ma, żeby było jeszcze bardziej tradycyjnie, tak jak pamiętam z dzieciństwa.

Nie zamierzam Was oszukiwać. Ten sernik nie jest lekki. Z resztą tłusty ser i masło mówią same za siebie :)Jest idealny na takie dni jak dziś, gdy zamiast  stawić czoła światu ma się ochotę zagrzebać się w łóżku z dobrą książką, kawałkiem ciasta i kubkiem gorącej czekolady.  


 
Składniki:

670 g tłustego twarogu
170 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
200 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ser przepuszczamy przez maszynkę. Ja takowej nie posiadam, więc dokładnie rozgniotłam ser praską do ziemniaków i też wyszło bardzo dobrze.

Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na w miarę puszystą masę, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ucieramy do połączenia się składników. Partiami dodajemy ser, a gdy się połączy obie mąki wymieszane z solą.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy połowę do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Jak białka będą już prawie połączone z serem, dodajemy drugą połowę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Przekładamy ciasto do tortownicy, ja użyłam małej o średnicy 20 cm, ale można użyć większej, ciasto będzie wtedy niższe. Pieczemy w 180 C przez 50-55 min. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wymaga studzenia w piekarniku, potem otwierania drzwiczek itp. Podajemy całkowicie wystudzony, a najlepiej żeby spędził kilka godzin w lodówce.


In English:

There is this couple living not far away from me. They make homemade cheese. It's not some big production, they do it mostly for themselves, sometimes for sale. I like when nice Mister knocks to my door and asks if we want to buy some delicious cheese. We always do. That kind of cheese is a way better than anything you can buy in any store. Usually buying homemade cheese means, that we will be doing pierogi, but not always. Sometimes it disappears slowly before anything can be made of it.

This time cheese did not disappear, nor we made pierogi. This time I decided to do cheesecake. I think I can say, that this one is traditional polish cheesecake. Like you can see it has no crust. Of course you can add some crust if you want, a lot of polish cheesecakes have it. I skipped it, because that makes it closer to what I remember from my childhood.

Now the cheese. If you want your cake to have this classic polish taste, you can't use cream cheese or anything like that. It's the best to use farmers cheese (I also came across the name cottage cheese). 

Ingredients:

670 g full fat farmers cheese
170 g butter at room temperature
3 eggs
1 tbsp all purpose flour
1 tbsp potato flour
pinch of salt
200 g sugar
peel of 1/2 lemon
1 tbsp vanilla extract

Mince cheese at least once. You can do it with potato masher, works really well.

Separate egg yolks from egg whites. Cream together butter and sugar. Add egg yolks, lemon peel and vanilla extract. Continue to mix until everything will be well combined. Then start adding cheese in a few parts still mixing. When all the cheese will be incorporated, add both flours mixed with salt. Give it a quick mix.

Beat egg whites. Add half of them to the cheese mixture and very gently fold them in. Then you can add remaining egg whites. Mix until you will have smooth batter.

Pour batter into round cake pan. I used 20 cm cake pan, you can use bigger. Bake in 180C (350F) for 50-55 minutes. After baking remove your cheesecake from the oven. It doesn't need to be cooled in the oven, with door closed then opened. Serve cooled, it would be the best to keep in a fridge for couple of hours.
JQDJQTMJZKTQ


 

12 komentarzy:

  1. świetny sernik, widzę, że wszędzie zrobiło się sernikowo:) mnie to nie przeszkadza, jestem sernikożercą:D a Twój ładnie wygląda, taki "soczysty" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio piekłam serniki z takiego wiejskiego twarogu, najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a lovely cheesecake. Loved the pictures!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie i bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This cheesecake looks so good. We have a favorite cheesecake recipe of our own that we make every year for the holidays. Hmmm... I may have to try this one out sometime this year!

    OdpowiedzUsuń
  6. This is also one of the traditional things that we have in Lithuania.. And also one of my favorite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepisy, które krążą w kuchni od pokoleń są zwykle najsmaczniejsze :) Twój wygląda obłędnie i wcale nie przeszkadza mi, że jest tłusty :) Piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najprostsze, stare przepisy są przeważnie najsmaczniejsze po przygotowaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. klasyczne serniki są najsmaczniejsze też się przymierzam do sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja poproszę kawałeczek, bo właśnie mam ochotę się zakopać pod kołdrą - zimno jakoś, szaro... Potrzeba mi ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...