sobota, 9 lutego 2013

Domowy makaron z orzechowym pesto

Homemade pasta with walnut pesto
Scroll down for English text
 
Wiecie z czym kojarzy mi się robienie domowego makaronu? Z prawdziwym włoskim domem, gdzie prawdziwa włoska mamma w fartuszku ubrudzonym mąką przygotowuje pastę. Krząta się, zagniata, obiera, miesza. Gotuje obiad dla całej familii, która wieczorem zbierze sie na pysznej kolacji. Potem usiądą razem przy wielkim stole i pijąc wspaniałe włoskie wino zjedzą domowy makaron. Od razu staje mi przed oczyma scena kolacji w Pod słońcem Toskanii. Mało który film pokazuję taką miłość do jedzenia.

Teraz, kiedy każdy rodzaj makaronu można bez problemu kupić, domowy stał się niemal luksusem. Luksusem, który wymaga czasu i pracy. Łatwiej pójść do sklepu. Na co dzień też tak robię. Ale od czasu do czasu, gdy mam mniej pracy lubię zrobić makaron sama.



Ale makaron to tylko początek. Do makaronu potrzebny jest sos. Tym razem było pesto. Pesto niezwykłe, bo z orzechów. Jakiś czas temu dostałam od koleżanki ponad kilogram orzechów włoskich, które od progu wołały, żeby dobrze je wykorzystać. Więc oskubałam moją bazylię i zabrałam się do gotowania.


To danie spokojnie nakarmi 4 głodne osoby :) 



Składniki:

makaron:
300 g mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, zwijamy w rulon i wycinamy makaron. Oczywiście można to też zrobić za pomocą maszyny do makaronu. Gotowy makaron rozkładamy i zostawiamy na ok. 30 min do podsuszenia.

Gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

pesto orzechowe:

70 g orzechów włoskich
20 g świeżej bazylii
20 g startego parmezanu
sól do smaku
oliwa z oliwek (3-5 łyżek)

Za pomocą blendera mielimy orzechy razem z bazylią i parmezanem. Dodajemy po łyżce oliwy z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji (pesto będzie gęste). Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem i dekorujemy orzechami i dodatkowym parmezanem. 

English:

You know what see when I think about homemade pasta? A real Italian home, where Italian mamma is making fresh pasta. She kneads, bustles, peels, stirs. She cooks diner for whole family gathering to eat together and drink amazing Italian wine. Just like in Under the Tuscan Sun. I've never seen a movie, that shows such a love for food.  

Now, when you can so easily buy pasta, making it at home is luxury. Luxury, that require time and work. It's easier just to buy it. Most of time I also do it. But sometimes, when I don't have that much work, I like to make pasta myself.

But pasta it's just a beginning. A good sauce is also needed. So I made this pesto. Quite unusual, 'cause made of walnuts. Some time ago, my friend gave me about 1 kilo of walnuts, that almost screamed to put them to a good use. So I picked up leaves from my basil and I started to cook.

This dish will be quite enough for 4 hungry people.




Ingredients:

pasta:

300 g all purpose flour
3 eggs
1/2 tsp salt

Make a pasta dough from all of the ingredients. Set aside for 1/2 hour. Roll it out really thin, form it into a roll and cut out your pasta. You can also do it with a pasta machine. Dust it with flour and leave for about 30 minutes to dry up a little. Cook al dente in slightly salted water.

walnut pesto:

70 g walnuts
20 g fresh basil
20 g grated parmesan
salt to taste
olive oil (3-5 tbsp)

Blend together walnuts, basil and parmesan. Add olive oil one tbsp at a time until pesto will have right consistency (it's gonna be quite dense). Season with salt. Mix with hot pasta and decorate with extra walnuts and parmesan. 


5 komentarzy:

  1. Mmmm, wygląda smakowicie. Jak i cały blog. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje w tych miseczkach z Biedronki :)
    Aż mi ślinka pociekła. A ja ostatnio nie mam czasu na gotowanie :((

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pesto, orzechy i wszelkie pasty... Musiało być przepysznie! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznaję się bez bicia, że makaronu jeszcze nigdy nie robiłam... Ale pamiętam ten babciny... to było coś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia :) A sama potrawa też świetnie się prezentuje.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...