czwartek, 7 lutego 2013

Gorąca czekolada z chili

Spicy hot chocolate 
Scroll down for text in English

Jak co roku w Tłusty Czwartek cały nasz kraj ogarnia pączkowa histeria. Przynajmniej mi się tak wydaje. Wszyscy kupują pączki, jedzą pączki i o nich rozmawiają. Tradycyjne pytanie to Ile już dzisiaj zjadłeś pączków? O pączkach głośno jest na ulicy i w telewizji, bo czy w ten dzień jakiś serwis informacyjny mógłby tak istotną informacje pominąć? Raczej nie, a nuż ktoś jeszcze zapomni i nie zje żadnego pączka. Podobno to przynosi pecha :) Moim zdaniem bardziej pechowo może się skończyć takie niekontrolowane obżarstwo. Ale spokojnie. W telewizji, jak co roku, poinformują nas dokładnie o kaloryczności naszych przysmaków,  doradzą też ile jakiego wysiłku trzeba, żeby takiego jednego pączka spalić.

Cóż, tradycji musi stać się zadość. A tradycja, przynajmniej w moim otoczeniu, wygląda tak, że najpierw jemy, a od jutra lamentujemy: ile to kalorii, i że na dietę trzeba iść, bo przecież już lato niedługo, że jakoś trzeba wyglądać na tych plażach. Nie zrozumcie mnie źle. Do pączków nic nie mam. Sama nie przepadam, ale zdaję sobie sprawę, że dobrej jakości pączek może smakować. Nie rozumiem po prostu tego szaleństwa, które każe nam jeść i jeść, bo jak nie zjesz to chyba coś jest z Tobą nie tak, w końcu tradycji nie wypada tak perfidnie ignorować :)



W moim domu dużo bardziej od pączków popularne są faworki, które swoją drogą bardzo lubię. Ale w tym roku nie kupuje, nie piekę i nie smażę. Spokojnie, bojkotu nie planuję :) Chcę stworzyć sobie nową tradycję. Od dziś Tłusty Czwartek świętować będę kubkiem pysznej, gorącej czekolady doprawionej chili, z dużą chmurką bitej śmietany. Dla mnie brzmi to dużo lepiej niż każdy pączek. Chili jest jedną z tych rzeczy, która doskonale pasuje do czekolady. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować zapewniam, że warto. Mam nadzieję, że ktoś się do mojego sposobu świętowania przyłączy :) 

 

Składniki:
1 porcja

200 ml mleka
50 g ulubionej czekolady (dobrej jakości)
1 łyżeczka kakao
1/3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso
szczypta soli
szczypta chili

bita śmietana i kakao do dekoracji

W rondelku podgrzej mleko. Odejmij 2 łyżki i rozprowadź w nich dokładnie kakao, kawę, sól i chili. Do gorącego, ale nie gotującego się  mleka dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, zmniejsz ogień i mieszając gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj rozpuszczone kakao z przyprawami, dokładnie wymieszaj.

Przelej do kubka i udekoruj bitą śmietaną.

  
In English:

The last Thursday before the beginning of the Lent is called in Poland Fat Thursday (Tłusty Czwartek). This is very special day, when we eat a lot of pączki (sing. pączek). I'm sure you've heard of them. Days like Fat Thursday are well known all around the globe. In some countries days like that are celebrated on last Tuesday before Lent, which in my opinion has more sense than what we do in Poland. I also heard, that in US there is a day called Pączki Day and it's celebrated especially in areas where a lot of Polish people live, like Chicago :)

But anyways. On Fat Thursday we forget about calories. Some also says, that if you don't eat any pączki on this day, you won't be lucky in a future. So we eat and eat. Some people eat only one or two, but some can eat much more. Everybody know, that on this day you can get a little crazy and you will have plenty of time to lose weight later. It's funny, but if you walk down a street in any Polish city this day, you will see long queue in front of almost every bakery. It's quite a view :)     

At my home, we never made pączki ourselves. I guess it's just too much work to do, so we were always buying them. But instead almost every year, we made faworki (kind of deep fried cookies dusted with powder sugar). I always had a lot of fun doing them with my mum. And I must confess, I like them way better than pączki


This year, I'm not doing anything. No baking, deep frying and, what most important, no eating way too much. I just don't feel like doing it. I'm gonna make my own tradition with this spicy hot chocolate. Chocolate is not something, that I eat very often, so it suits day like this one quite well. I think, that chocolate and chili is one of the best flavors combination I know about. I remember trying it for the first time. It was truly a revelation for me. A nice mug of this goodness, topped with some heavy cream is something, that you really shouldn't say no to. Especially on Fat Thursday :) 


Ingredients:
1 portion

200 ml milk
50 g your favorite chocolate (good quality)
1 tsp unsweetened cocoa powder
1/3 tsp instant espresso powder
pinch of salt
pinch of chili powder

whipped heavy cream for decoration

In a pot heat up milk. Incorporate well cocoa powder, coffee, salt and chili in two tbsp of milk taken from the pot. When milk is hot, but not boiling, add chocolate crushed into smaller pieces. Turn the heat down to low and still mixing cook until chocolate will melt completely. Add cocoa and spices mixture, mix well.

Pour into a mug and decorate with whipped heavy cream. 





11 komentarzy:

  1. Piłam kiedyś czekoladę z chili, pyszna jest :)

    PS Śliczny kubek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo przypomniałaś mi o tym pysznym napoju:) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piłam z dodatkiem chili, ale wygląda obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszła CI czekolada :) Ja bardzo lubię jeszcze dodawać panki marshmallow!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda,masz rację z histeria pączkową:)
    Zawsze piję czekoladę z chili,uwielbiam!
    Pozdrawiam!
    Kalejdoskop Renaty

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej to wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kubeczek, zdjęcia, czekolada - jestem zauroczona! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamuniu ale mi ochoty narobiłaś :) cudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności!, a do tego genialne zdjęcia :) Palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam połączenie czekolady i chilli :)
    Ale pączek musi być, i już :) Tradycja, szczególnie, kiedy jest się daleko od domu, rzecz święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne zdjęcia. Musi być pyszna: )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...