wtorek, 19 lutego 2013

Tres Leches Coconut Cupcakes

Scroll down for recipe in English

Ostatnio moje niezorganizowanie zadziwia nawet mnie. Bo co powiedzieć na to, że wczoraj wieczorem nagle przypomniałam sobie, że chciałabym dzisiaj podzielić się postem o tych babeczkach. Niby żaden problem, ale nagle okazuje się, że zdjęcia nie obrobione, przepis gdzieś na jakimś skrawku papieru, jeszcze nie przepisany. Słowem nic nie jest zrobione. A co ja robię wczoraj wieczorem? Siadam i oglądam film o wielkim zmutowanym robalu :) A potem do 1 w nocy pracuje nad zdjęciami. Na napisanie czegoś sensownego o samych babeczkach nie starczyło mi siły. Także wybaczcie, postaram się poprawić, ale przynajmniej zdjęć jest sporo :)

 



Składniki:

babeczki:

200 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
113 g masła w temperaturze pokojowej
180 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 ml mleka

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy połowę do utartego mała a następnie powoli, ciągle ucierając wlewamy mleko. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę.

Przekładamy masę do foremek. Pieczemy w 180C przez 20 min. Studzimy i robimy w każdej babeczce kilka dziurek patyczkiem, wykałaczką lub widelcem.

do nasączenia:

200 ml mleczka kokosowego
200 ml słodzonego mleka skondensowanego

Mieszamy oba mleka i zalewamy nimi wystudzone babeczki. Zostawiamy na ok. 30 min, aż wchłoną płyn.

krem:

250 g mascarpone
4 łyżki cukru
5 łyżek mleczka kokosowego

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednej łyżce mleczka kokosowego cały czas ucierając. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasączone babeczki.


In English:


Ingredients:



cupcakes:

200 g all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
pinch of salt
113 g butter at room temperature
180 g sugar
2 eggs
1 tbsp vanilla extract
120 ml milk

Cream butter with sugar. Add eggs and vanilla extract. Mix flour with salt and baking powder. Add half of it to butter mixture, then still mixing start slowly pouring milk. Add remaining flour and mix.

Fill muffin pan. Bake in 180C (350F) for 20 minutes. Cool completely and make holes in each cupcake using toothpick or fork.

milk mixture:

200 ml coconut milk
200 ml sweetened condensed milk

Mix well both milks. Pour them all over the cupcakes and leave for about 30 minutes.

frosting:

250 g mascarpone cheese
4 tbsp sugar
5 tbsp coconut milk

Cream cheese with sugar. Start adding coconut milk, one tbsp at a time and keep mixing. Frost soaked cupcakes.  

10 komentarzy:

  1. są świetne ,i pewnie nieziemsko smakują ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne babeczki! muszą być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tres Leches w formie babeczek. Dodatek kokosa to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie też miałam zabrać się za Tres Leches Cupcakes - muszą być pyszne! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. These cupcakes look so beautiful! So so beautiful! And I am sure they taste great.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio jadłam Tres Leches w oryginale, myślę ,że te cupcakes są równie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...