wtorek, 26 lutego 2013

Weekendowa Cukiernia i babeczki kajmakowe

Dulce de leche lava cakes
Scroll down for recipe in English


Czy zdarzają Wam się dni, kiedy nie macie siły wstać z łóżka?

Łóżko jest miłe, ciepłe i bezpieczne. Można zamknąć oczy, naciągnąć kołdrę na głowę i udawać, że nic poza nami nie istnieje. W takie dni nie ma siły na walkę z tym, co przynieść ma dzień.

Niestety, zazwyczaj wstać trzeba. Kiedy nie można cały dzień ukrywać się w bezpiecznym zaciszu sypialni trzeba poszukać innego sposobu, żeby dzień nie był aż tak zły. Gdy wszystko idzie nie tak jak bym chciała, z planów nic nie wychodzi i powoli zaczynam tracić nadzieję, że może być lepiej, zamykam się w kuchni. Dosłownie zamykam drzwi i odcinam się od świata zewnętrznego. Zapominam, że poza mną i tym co właśnie zamierzam przygotować istnieje coś jeszcze. W kuchni wszystko jest proste. Jest przepis, są składniki, proporcje. Wystarczy trzymać się receptury a wszystko może się udać. Gotowanie jest trochę jak alchemia. Połączenie kilku składników może dać coś, co ma moc przywołania uśmiechu na twarz. 

Babeczki kajmakowe są właśnie taką odtrutką na szarą, smutną czasami rzeczywistość.
Przepis pochodzi od Anny Marii z bloga KUCHARNIA, która jest w tym miesiącu gospodynią Weekendowej Cukierni. 




Składniki:

2 duże żółtka
1 duże jajko
530 g kajmaku
2 1/2 łyżki mąki
sól morska (opcjonalnie, dałam 1/2 łyżeczki)

masło do wysmarowania foremek
mąka do obsypania foremek

Żółtka i jajko ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, trwa to ok. 3 min. Ciągle ubijając dodajemy kajmak, a gdy połączy się z jajkami stopniowo wsypujemy mąkę i sól, jeśli zdecydujemy się na jej dodatek.
Masę przelewamy do natłuszczonych masłem i obsypanych mąką foremek. Najlepiej użyć małych foremek, z których potem łatwiej wyjąc babeczki. Ja użyłam kilku większych i kilku mniejszych do muffinek.
Pieczemy w 210C przez ok. 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni a środek pozostanie płynny. 

In English:

Ingredients:

2 big egg yolks
1 big egg
530 g dulce de leche
2 1/2 tbsp all purpose flour
see salt (optional, I added 1/2 tsp)

butter for grassing forms
flour for sprinkling forms

Using electric mixer beat egg yolks and an egg until light and fluffy, it takes about 3 minutes. Still beating add dulce de leche and when it combines with eggs start slowly adding flour with salt (if you're using salt).
Pour the batter into grassed with butter and sprinkled with flour forms. It's better to use small forms so it'll be easier to remove cakes later. I used a few bigger and a few smaller muffin forms.
Bake in 210C (410 F) for about 10 minutes, until cakes will be nice and golden, but still runny inside. 

13 komentarzy:

  1. Gosiu! Przepiękne babeczki i zdjęcia!
    Bardzo dziękuję, że dołączyłaś!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow , bosko to wyglada , aż ślinka cieknie *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne to zdjęcie, jak wlewana jest masa jajeczno-kajmakowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i piękne babeczki, podziwiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks so tempting! So sweet and so good!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, niestety zdarzają mi się takie dni, tym częściej, im dłużej ciągnie się ta zima, chyba muszę też upiec sobie takie pychotki-babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu bardzo dziękuję za udział, zdjęcia piękne i babeczki jak już wiemy obie pyszne i słodkie :) Zapraszam do udziału w Weekendowej już zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem dzisiaj na głodzie "słodyczowym" i ślinię się do Twoich babeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. leniwe dni....często:) Babeczki pierwsza klasa. W ogóle jest tu baardzo przyjemnie:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...