sobota, 23 marca 2013

Garść pomysłów na Wielkanoc



Nie da się ukryć, że Wielkanoc już tuż, tuż. Chociaż z drugiej strony może wystarczy popatrzeć za okno :) Śnieg nas nie opuszcza i cóż, może będziemy mieć białe Święta.
Ale pogoda nie może przeszkodzić w przygotowaniach do Świąt. Został jeszcze tydzień, więc czas najwyższy zaplanować wielkanocne menu. Ja zawsze staram się robić to przed rozpoczęciem Wielkiego Tygodnia i kupuje z wyprzedzeniem to, co kupić wcześniej można. Szaleństwo zakupów jakie zaobserwować można w ostatnich dniach przed samymi Świętami nie jest tym, z czym mam ochotę obcować. Wolę już zaopatrzona we wszystkie potrzebne rzeczy gotować, piec, a nawet sprzątać :) 

Ponieważ dzielnie bloguję już prawie od roku, to zebrało mi się kilka przepisów, które doskonale pasują na wielkanocny stół. Może ktoś się zainspiruje :) 



Niezawodny Pleśniak z przepisu mojej mamy

Jak dla mnie jest to jedno z najlepszych ciast a do tego sprawdza się znakomicie jako przysmak na świąteczny stół. Trochę zapomniane, wyparte przez inne ciasta, które z pewnością poszczycić się mogą dłuższą listą składników. Jego siła tkwi w prostocie i dobrym maśle. 

Najprostszy Sernik

No bo co to za święta bez sernika :) Ten jest super prosty, nie ma w nim żadnych zbędnych dodatków, nie ma nawet spodu z ciasta. Ale uwierzcie mi, smakuje wyśmienicie. A jeśli jeszcze uda się go zrobić z prawdziwym, wiejskim twarogiem... Cóż, zniknie bardzo szybko.


Kolejny klasyk, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego spotkania.
Tradycjonalistom proponuję prostą szarlotkę na kruchym cieście.
Jeśli uwielbiacie szarlotki, ale chcielibyście też spróbować czegoś innego i zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie szarlotkę orzechową.


Przepyszna włoska babka drożdżowa jedzona jest tradycyjnie na Boże Narodzenie, ale stanowić może ciekawą alternatywę dla naszych babek wielkanocnych. Aby nadać jej kształt bardziej odpowiedni do zbliżających się świąt można ją upiec w formie do babki. Ja już wiem, że na moim stole znajdzie sie na pewno, a jeśli coś zostanie, to na drugi dzień można z niej zrobić wyśmienite tosty francuskie :)


Kokosowa ucierana babka z kokosowym lukrem.


Wykwintne, eleganckie ciasto dla miłośników kawy i czekolady. Wbrew powszechnej opinii nie jest trudne do wykonania, a smakuje znakomicie i z pewnością zachwyci gości. Poza wersją tradycyjną polecam też moje wariacje na  temat Opery:

A jeśli nie ciasto to może Trufle z czerwonym winem

Domowej roboty czekoladowe przysmaki będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Wino zastąpić można swoim ulubionym alkoholem lub kawą a w wersji dla dzieci np. sokiem lub mlekiem.

Smakują jak ciasteczka, ale to Rogaliki drożdżowe z dżemem

Małe, słodkie i urocze. W środku ulubiony dżem lub konfitura, wierzch oprószony cukrem pudrem. Czego chcieć więcej :)

Zadziw gości domowym Chlebem pszennym na zakwasie

Nawet jeśli nie mamy gotowego zakwasu, to jest jeszcze czas żeby go zrobić. Potem zostaje tylko upiec bochenek świeżego, chrupiącego chleba, także w wersji mini do święconki.
Polecam też moje inne chleby:


Idealne jako ciepłe danie, ale sprawdzą się też jako mała przekąska na zimno.


Gdy po zjedzeniu wszystkich smakołyków poczujemy, że mamy ochotę na coś lżejszego, ale równie pysznego.

Najlepsza na każdą imprezę Sałatka kalafiorowa

Tej sałatce nie odmówi nikt, a poza wspaniałym smakiem nieźle się też prezentuje na wielkanocnym stole. 


2 komentarze:

  1. Każdy ma swoje rodzinne potrawy, które co roku pojawiają się na stole :) i o to chodzi w tradycji właśnie (np. ten wspaniały Pleśniak!)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...