piątek, 22 marca 2013

Tarty z pomidorami i łososiem

Mini tarts with tomatoes and smoked slamon
Recipe in English below
Zdecydowanie chciałabym robić więcej wytrawnych tart. Kilka lat temu w ogóle pomysł jedzenia tarty, która nie jest słodka wydawał mi się dziwny. Na szczęście trafiłam na miejsce, które specjalizuje się wyłącznie w tartach. Tam po raz pierwszy spróbowałam wytrawnej wersji i od tej pory przestałam się dziwić. Z czegoś wyłącznie deserowego tarta zamieniła się dla mnie też w wyśmienite danie obiadowe. Z tartą jest trochę tak jak z pizzą. Można użyć do niej właściwie każdego składnika na jaki przyjdzie nam ochota, albo tego, co akurat zalega w lodówce i co trzeba już wykorzystać. Właśnie tarta, quiche czy pizza to najlepszy sposób na zużycie zalegających resztek jedzenia tak, żeby nic się nie zmarnowało.

Kilka dni temu udało mi się okazyjnie nabyć za całe 6 zł zestaw sześciu małych foremek do tart z wyjmowanymi dnami. Grzechem byłoby więc ich nie użyć do przygotowania pysznych tart. Zrobiłam z nich szybki obiad podając je razem z sałatką ze zwykłym winegretem z oliwy, wody, soku z cytryny i przypraw. Ciasto można zrobić nawet kilka dni wcześniej i trzymać je w lodówce lub zamrozić. Tym sposobem można szybko mieć pyszny obiad, a zamiast makaronu czy ziemniaków kruche, maślane ciasto. 


Składniki na 5 mini tart o śr. 10 cm

kruche ciasto:

125 g mąki
62 g zimnego masła
37 ml zimnej wody
2 g soli

Mąkę łączymy z solą. Dodajemy drobno posiekane, zimne masło i szybko łączymy z mąką. Dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykładamy nim formy do tart. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. suchym ryżem lub grochem i pieczemy 20 min w temperaturze 180C. Wyjmujemy podpieczone spody, ostrożnie zdejmujemy folię z ziarnami i wykładamy nadzienie.  

nadzienie:

ok. 250 g pomidorków koktajlowych
100 g wędzonego łososia
1 kulka mozzarelli (125 g)
4-5 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
drobno posiekany szczypiorek

Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Łososia rozdrabniamy na niewielkie kawałki a mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub rozdrabniamy palcami.
Na podpieczone spody wykładamy doprawione solą i pieprzem pomidorki, łososia, mozzarellę i szczypiorek. Całość posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy kolejne 15 min.
Najlepiej smakują z prostą sałatką z winegretem. 

Ingredients for 5 mini tarts (10cm each)

shortcrust pastry:

125 g all purpose flour
62 g cold butter
37 ml cold water
2 g salt

Mix flour with salt. Add cold butter cut into small pieces and quickly combine with flour. Slowly pour in cold water and knead pastry quickly, so the butter won't melt. Form a ball, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes.
Roll out the pastry about 3-4 mm thick. Line with it 5 10cm tart tins. Cover with aluminum foil and  weight it down with rice or some beans. Blind bake for 20 minutes in 180C (350F). Gently remove the foil and fill tarts.

filling:

about 250 g cherry tomatoes
100 g smoked salmon
1 ball of mozzarella (125 g)
4-5 tbsp grated parmesan
salt and pepper to taste
chopped chive

Cut tomatoes into halves or quarters. Divide salmon into smaller pieces. Using vegetable grater grate mozzarella, you can also do it with your fingers.
Onto baked tarts put tomatoes seasoned with salt and pepper, salmon, mozzarella and chive. Sprinkle them with grated parmesan and bake for another 15 minutes.    
They taste the best with simple vinaigrette salad. 



4 komentarze:

  1. bardzo eleganckie!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie się prezentują, tak lekko i wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! To prawda, że do tarty można użyć wszystkiego! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...