wtorek, 30 kwietnia 2013

Rustykalna szarlotka z rozmarynem

Rosemary apple cake
Scroll down for recipe in English

Przychodzi taki czas, że trzeba zrobić coś dla siebie. Coś dobrego, co paradoksalnie nie zawsze jest łatwe i przyjemne, ale co daje poczucie, że idziemy we właściwym kierunku. Ktoś mądry powiedział mi niedawno, że inwestowanie w siebie i przede wszystkim słuchanie siebie nigdy nie jest stratą czasu i energii.
Bywają dni, kiedy musimy być dla siebie dobrzy, zatroszczyć się i zaopiekować sobą. Gdy przychodzi taki dzień wiele rzeczy wydaje się zbyt trudnych, by w ogóle spróbować się ich podjąć. Ciało i umysł zdają się zapadać w otępienie i za nic nie chcą wziąć się do roboty.
W takie dni lubię odpuścić wszystko, na myśl o czym mój organizm reaguje sprzeciwem. Daje sobie wolne i słucham swojego wewnętrznego głosu. Na co dzień trudno go usłyszeć. Ginie gdzieś pod natłokiem spraw do zrobienia na już. Gdy pozwalam mu przemówić słyszę zazwyczaj, że ważne jest to, co sprawia mi przyjemność. To nie musi być nic wielkiego, zwykłe, małe przyjemności są dużo cenniejsze. 

Spokojnie wypić kawę wpatrując się w okno. Zagnieść kruche ciasto, pojechać na zakupy i spędzić 10 minut wybierając kilka jabłek, które są idealnie rumiane i będą pięknie wyglądały na zdjęciach. Niech ludzie się patrzą, to nie ma znaczenia.
Wrócić do domu i upiec ciasto. Pyszne, jabłkowe, pachnące rozmarynem, który zawsze działa na mnie kojąco. Wszystko bez pośpiechu, bez presji, dla własnej przyjemności.
Ciasta takie jak ta szarlotka kojarzą mi się z domem, spokojem, leniwymi popołudniami spędzonymi w ogrodzie. Dodatek rozmarynu nadaje zupełnie nowy wymiar i jeszcze bardziej domowy, rustykalny charakter. Kawałek ciepłego ciasta jest właśnie taką małą przyjemnością i chwilą oddechu wśród zabieganych dni.
Inspiracja dla tego ciasta pochodzi z bloga honey & jam (jeśli nie znacie to koniecznie zajrzyjcie) 

Składniki

kruche ciasto

125 g zimnego masła, pokrojone na małe kawałki
90 g cukru
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli

nadzienie jabłkowo - rozmarynowe

6 średnich jabłek (ok. 950 g)
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
drobno pocięte listki z 1/2 dużej gałązki rozmarynu

rozmarynowa kruszonka

150 g mąki
125 g masła
70 g cukru
drobno pocięte listki z 1/2 dużej gałązki rozmarynu

Zagniatamy kruche ciasto. Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajko i zimne masło. Szybko wyrabiamy zwarte ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy ciastem dno i brzegi tortownicy o śr. 24 cm. Przykrywamy ciasto folią aluminiową, obciążamy (np. ryżem lub fasolą)  i pieczemy w 180C przez 20 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, mąkę, sól i drobno pocięte listki rozmarynu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
Ze wszystkich podanych składników robimy kruszonkę i wysypujemy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w 180C przez kolejne 45-50 min, aż kruszonka będzie ładnie zarumieniona. 
In English


Ingredients

short crust pastry

125 g cold butter, cut into small pieces
90 g sugar
1 egg
250 g all purpose flour
pinch of salt

apple rosemary filling

6 medium apples (about 950 g)
3 tbsp brown sugar
1 tbsp potato flour
pinch of salt
1/2 big rosemary spring, leaves only, finely chopped   

rosemary crumb

150 g all purpose flour
125 g cold butter, cut into small pieces
70 g sugar
1/2 big rosemary spring, leaves only, finely chopped

First make a short crust pastry. combine flour, sugar and salt. Add an egg and cold butter. Quickly knead a firm pastry. Wrap it in plastic wrap and chill in a fridge for 30 minutes. After this time, take your pastry, roll it on lightly floured board and line with it bottom and sides of a 24 cm round cake pan. Blind bake for 20 minutes.
Meanwhile, prepare apple filling and crumb. Peel apples and cut them into smaller pieces. Add potato flour, salt, sugar and rosemary. Mix well and transfer onto prebaked crust.
Make a crumb from all of the ingredients. Sprinkle crumb on top. Bake in 180C (350F) for 45-50 minutes until golden.  



14 komentarzy:

  1. Wow, wygląda obłędnie. Uwielbiam rustykalne wypieki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia mnie zaczarowały.
    piękna szarlotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu! Jest wspaniała! Uwielbiam ziołowe smaki w wypiekach, a w tych z jabłkami szczególnie:)
    P.S. Wysyłam Ci mail w sprawie, o jakiej pisałaś u mnie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam połączeniu jabłek i rozmarynu, ale osobiście jeszcze nie wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi smakować bardzo ciekawie z tą rozmarynową nutą .. zdjęcia doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bardzo, jabłka świetnie się łączą z rozmarynem :)

      Usuń
  6. Wspaniałe i zdjęcia i wspaniałe ciacho, moje ulubione zresztą...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie od szarlotki :) Twoja mnie zachwyciła po porstu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiało pięknie pachnieć jak się piekła..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachniało zniewalająco, zwłaszcza po otwarciu piekarnika :)

      Usuń
  9. świetne połączenie smaków!Dziękujemy za dołączenie do konkursu i życzymy powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...