poniedziałek, 27 maja 2013

Ciabatty i włoskie kanapki

Ciabattas and Italian sandwiches
Wiele razy pisałam o tym jak bardzo lubię domowe pieczywo. Na co dzień jem chleb na zakwasie, który zawsze staram się mieć w zapasie w zamrażarce. Od czasu do czasu lubię jednak zrobić jakieś bułki.
Tym razem przyszedł mi do głowy pomysł na kanapki we włoskim stylu, które nadawałyby się do zabrania na piknik. Na początek miały być z bagietką, ale potem pomyślałam, że skoro ma być we włoskim stylu, to potrzeba włoskiego pieczywa. Wybór ciabatty był więc oczywisty.
Na początku nieco minie przeraziła ilość czasu jak jest potrzebna na ich upieczenie. Muszą wyrastać aż 4 razy. Ale poza tym czasem robi się je naprawdę łatwo.
To było moje pierwsze doświadczenie pieczenia z bigą i nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Gdy mieszałam ja wieczorem była bardzo gęsta i zastanawiała się czy proporce na pewno są prawidłowe. Następnego dnia okazało się jednak, że przez noc dokonała się mała magia w misce i biga była idealna, ciągnąca i pełna pęcherzyków powietrza :)  


Ciabatty z tego przepisu wyszły wspaniałe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Idealne do włoskich piknikowych kanapek, u mnie razem z białym winem :)

przepis na ciabatty pochodzi z tej strony
ciabatty

biga

250 g maki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży  
150 g letniej wody

ciasto właściwe

500 g mąki pszennej
300 g letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na bigę dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin)
Po tym czasie łączymy drożdże z wodą i dodajemy do bigi razem z połową (250g) mąki. Mieszamy dokładnie po czym odstawiamy przykryte na 2 godziny do podwojenia objętości.
Do ciasta dodajemy sól, oliwę i resztę mąki. Odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Z ciasta formujemy bułki i układamy na blasze w pewnych odstępach od siebie. Można zrobić 12 bułeczek, mi wyszło ok. 15, ale robiłam małe. Oprószamy mąką i odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 C. Pieczemy ok. 15 - 20 minut.

do włoskich kanapek potrzebujemy

4 ciabatty, rozkrojone
1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
pesto bazyliowe
kilka liści świeżej bazylii
sałaty
pomidora pokrojonego w plasterki

Rozkrojone ciabatty smarujemy pesto. Układamy na nich sałatę lub liście bazylii, a na to mozzarella i plasterki pomidora. Składamy bułkę i przewiązujemy, żeby się lepiej trzymała. Do kanapek można też dodać inne włoskie produkty np. prosciutto. 
Smacznego :) 
In English
ciabatta buns

biga

250 g all purpose flour
1/2 tsp instant dry yeasts
150 g warm water

ciabatta dough

500 g all purpose flour
300 g warm water
2 tsp instant dry yeasts
2 tsp salt
4 tbsp olive oil

Mix well all of the biga ingredients in a bowl until smooth. Cover a bowl with a plastic wrap and set aside for 8-12 hours.
After this time mix yeasts with a warm water. Add it to your biga along with half of the flour (250 g). Mix, cover and sat aside for 2 hours until double in volume.
Add salt, olive oil and remaining flour. Mix well and again set aside for 1,5 hour.
Form ciabatta buns. You can make 12 or more like me, but mine are quite small. Place them on baking tray not to close to each other. Sprinkle with flour and set aside for 30 minutes.
Preheat oven to 230C (446 F). Bake buns for 15-20 minutes.

to make Italian sandwiches you need 

4 ciabattas, cut in half
1 ball of mazzarella, cut in slices
basil pesto
some fresh basil leaves
some lettuce
tomatoe, cut in slices

Spread pesto over ciabattas. Place on them some basil, lettuce, mozzarella and tomatoe slices. Cover with ciabatta top part. Wrap them with some paper to keep them together. You can also add some other Italian ingredients like prosciutto.  

5 komentarzy:

  1. cudownie:) śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudowny piknik!!!Bosko!!!

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprosiłabym się na takie przyjęcie na trawie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe ciabatty. Robiłem już z nieco prostszego przepisu, ale co tam spróbuje i z tego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę czasochłonny jest, ale nie trudny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...