piątek, 24 maja 2013

Owocowe serniczki z ricottą

Ricotta mini cheesecakes
Recipe in English below



Zamarzyły mi się serniczki. Małe i z owocami. W lodówce czekała ricotta i reszta mascarpone, który została po jakimś smakowitym śniadaniu. Zostało tylko szybko zagnieść kruche ciasto.
Owoce jeszcze mrożone. Na razie nie kupuję, czekam na nasze Polskie, z własnego ogródka. Moje truskawki już pięknie kwitną i spodziewam sie dużo owoców. Oby tylko popadał deszcz. A tym czasem marzę już o tych wszystkich rzeczach, które z nich przygotuję.
Serniczki wyszły pyszne. Słodka masa serowa, kwaśne owoce i kruche ciasto, które dzięki podpieczeniu nie zrobiło się miękkie, czego nie znoszę w sernikach.
Idealne, szybkie, urocze. Na doczekanie do pełni sezonu owocowego :)
P.S. Oto moje nowe nabytki deskowe, o których pisałam na FB w swojej pełnej krasie. Oszalałam na ich punkcie :)  
kruche ciasto

250 g maki
125 g zimnego masła
90 g cukru
1 jajko

masa serowa

250 g ricotty
125 g mascarpone (można zastąpić ricottą)
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
70 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
skórka z 1 pomarańczy
ok. 200 g owoców leśnych (mogą być mrożone)

Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Gdy połączy się z mąką wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy nim foremki do tartaletek. Ja wykorzystałam 6 foremek o śr. 10 cm i 5 małych o śr. 5 cm. Ciasto chwile schładzamy w lodówce i nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy w 180C przez 15 min. Wyjmujemy i przygotowujemy nadzienie serowe.
Mieszamy ricottę i mascarpone z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę i skórkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i delikatne łączymy je z masą.
Wykładamy masę na podpieczone spody i pieczemy w 180C kolejne 20 min, aż masa będzie zwarta. Podajemy schłodzone.

In English:

shortcrust pastry

250 g all purpose flour
125 g cold butter
90 g sugar
1 egg

cheese filling

250 g ricotta cheese
125 g mascarpone cheese (can be replaced with ricotta)
2 eggs
1 tsp vanilla extract
70 g sugar
2 tbsp all purpose flour
zest of 1 orange
about 200 g wild berries (you can use frozen)

Make a shortcrust pastry. Combine flour with sugar. Add cold butter and using a knife cut and combine with flour, until it will be looking sort of like breadcrumbs. Add an egg and quickly knead a pastry. Wrap into plastic wrap and chill for about 20 minutes.
Roll the pastry to be about 3 mm thick. Lain with it mini tart pans. I used six 10 cm pans and five 5 cm pans. Chill for a few minutes and using a fork make a little holes into a pastry.
Pre bake in 180C (350F) for 15 minutes and set aside to cool.
Prepare cheese filling. Mix ricotta, mascarpone, sugar and vanilla extract. Add eggs, flour and orange zest. Mix well. Add berries and gently fold them into a mixture.
Fill pre baked crusts and bake for further 20 minutes. Serve cooled.

8 komentarzy:

  1. To dopiero pyszności. Wyglądają cudownie, a jak wyobrażę sobie kruche ciasto i smak ricotty łączony najlepiej z borówkami... Poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo pogody za oknem, to patrząc na te serniczki, poczułam lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawrót głowy od tych pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne. A mam własnie resztkę mascarpone. I tylko owoców nie mam :( To może z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z kajmakiem też by wspaniale wyszły :)

      Usuń
  5. Ach!Znam te zachywty nad nowymi deskami :) A serniczki pierwsza klasa :)

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. These tarts look just so cute!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...