sobota, 8 czerwca 2013

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwał dla mnie kiedyś o wiele dłużej, niemal przez całe lato. To jeden z tych smaków, które najbardziej kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem i wakacjami. Z tym, jak razem z kolegami i koleżankami z sąsiedztwa biegaliśmy po okolicy, wpadając czasami do mojej babci na rabarbar.

W ogrodzie rósł wielki krzak, z którego zrywaliśmy kwaśne łodygi. Potem każdy dostawał cukier na spodeczku i w nim maczał rabarbar. To był najlepszy przysmak :)

Dziś rabarbar muszę kupować w sklepie. Dawny krzak już nie istnieje, na tym miejscu rośnie coś zupełnie innego. Wszystko się nieubłaganie zmienia.
Rabarbar zawsze jedliśmy na surowo, rzadko cokolwiek było z niego robione. Może czasami kompot. Za kompotami nie przepadam, więc kupiony pęczek przeznaczyłam na tartę. Tarta to nie byle jaka, bo cudnie migdałowa. Przepis na masę na pewno niejednokrotnie wykorzystam. Rabarbar wspaniale się tu komponuje ze słodyczą nadzienia i dodaje całości charakteru. 
Przepis pochodzi z książki "What Katie Ate"

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 duży pęczek rabarbaru (ok. 8-10 łodyg)
3 łyżki cukru
500 ml wody

nadzienie migdałowe:

75 g masła
60 g cukru
125 g zmielonych migdałów
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

dodatkowo:

rozbełtane jajko z łyżką mleka do smarowania ciasta

Rabarbar obieramy i tniemy na kawałki ok. 10 cm każdy. Do dużej patelni wlewamy wodę, wrzucamy rabarbar i cukier. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać. Wyjmujemy go do ostygnięcia, a wodę gotujemy dalej na mniejszym ogniu przez 5-7 minut, aż utworzy się syrop.
Przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, migdały i ekstrakty. Miksujemy dokładnie do połączenia się składników.
Rozkładamy ciasto francuskie na wyłożonej papierem blasze. Zaznaczamy ok. 1,5 cm krawędzi, a resztę ciasta nakłuwamy widelcem. Omijając krawędzi pokrywamy ciasto równą warstwą masy migdałowej. Na nią układamy w 2 rzędach rabarbar. Krawędzie smarujemy jajkiem.
Pieczemy w 200 C przez 30-35 minut. Po wystudzeniu smarujemy przygotowanym wcześniej syropem.

5 komentarzy:

  1. I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies, so pretty much all your pictures will get accepted.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeny, wygląda cudnie :) Z rozkoszą sięgnęłabym po talerzyk z taką zawartością... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu!
    piękny jest, uwielbiam takie szybkie francuskie :> Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...