środa, 12 czerwca 2013

Tort marchewkowy z solonym karmelem

Powoli wracam do życia. Ostatnie dni były męczące, spędzone na ostatnich poprawkach w pracy magisterskiej, składaniu jej w całość i formatowaniu. Jeszcze tylko trochę biegania po uczelni z papierkami, dostarczenie pracy promotorowi i recenzentowi i mogę czekać na obronę 5 lipca. Nareszcie mogę też wrócić do myślenia o moich ulubionych sprawach, które oczywiście kręcą się w około kuchni i fotografii. Miło będzie znowu mieć na to czas :)
 Ostatnio po raz kolejny dorobiłam się słoiczka solonego karmelu. Staram się bardzo używać go rozsądnie i nie zaczynać każdego dnia owsianką z jego dodatkiem. Tym razem przez moje lenistwo i krótką pamięć karmel wyszedł niesamowicie gęsty, niemal jak krówki. Po prostu nie pamiętałam dokładnych proporcji, zrobiłam na oko, bo przecież nie chciało mi się sprawdzać i wyszło jak wyszło. Ale i tak jest pyszny :)
Jeszcze zanim na dobre zatopię się w truskawkach, chciałam zrobić to ciasto. Ciężkie, marchewkowe, z dodatkiem solonego karmelu. Cudowne i uzależniające. Dziwny mój organizm domaga się takich jesiennych smaków zawsze, gdy nadchodzi lato. Ale teraz zaspokoiłam na jakiś czas ten głód i mogę skoncentrować się na wyzwaniu, jakim będzie wykorzystanie wszystkich truskawek, które powoli zaczynają mi na ogrodzie dojrzewać. Wiem z doświadczenia, że jak wystrzelą, to będę po 2-3 kilko dziennie zbierać i coś trzeba będzie z mini zrobić. Także już zaczynam robić listy potraw z truskawkami, co by żaden owoc się nie zmarnował :)
Składniki:

ciasto:

420 g startej marchewki
315 g mąki
150 g cukru
330 ml oleju
3 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka solonego karmelu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

250 g ricotty
120 g masła
5 łyżeczek solonego karmelu, gęstego
10 łyżeczek cukru

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wykładamy papierem tortownice o śr. ok. 22 cm.
W misce mieszamy olej, jajka, cukier, wanilię oraz karmel. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką.
Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 60 min. Studzimy i przekrawamy na 3 warstwy.
Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy masło z cukrem. Dodajemy po jednej łyżeczce solonego karmelu. Gdy składniki się połączą dodajemy ricottę, miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem ciasto i smarujemy wierzch. Podajemy schłodzone.


16 komentarzy:

  1. Nie mam najmniejszej wątpliwości, że to byłby mój ulubiony tort! Zdjęcia cudne, apetycznie i wyraziste w smaku :) Przepis zdecydowanie wrzucam do zakładek ulubionych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo mi miło, a przepis zdecydowanie wart wypróbowania :)

      Usuń
  2. Karmel i marchewka w takim pysznym wydaniu... Coś czuję, że mogłoby to być jedno z moich ulubionych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. skad mozna wziac taki solony karmel ? A moze jakis przepis zeby zrobic go samemu :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karmel robi się oczywiście samodzielnie, polecam mój przepis z http://moderntasteblog.blogspot.com/2013/03/karmel-w-mniej-niz-10-minut.html

      Usuń
  4. Jaki wspaniały !! Ciasta marchewkowe są boskie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialy. Zrobie sobie na urodziny, a co :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia, niesamowity tort i cudowne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z młodej marchewki,pewnie wspaniale smakuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomity, wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć!
    Mam pytanie, czy tort posmarowany tym kremem mogę przykryć masą cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej możesz. Jest w nim masło, więc powinno się wszystko ładnie trzymać :) Tylko w takim wypadku polecam tort przed obłożeniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź! W takim razie w sobotę zrobię ten tort, schłodzi się przez noc w lodówce, a w niedzielę rano spróbuję ozdobić go masą cukrową :)

      Usuń
  10. I have made this cake and it is absolutely delicious! Thank you very much for the recipe! And I have a few questions:how long it can be stored? And if you bake the cake separately, how long it can be stored without damage and how best to store it?

    Thank you in advance!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, the best way is to keep it in the fridge. I kept mine like that for about 4-5 days. You can also freeze cake with or without frosting and keep it like that for about 3 months.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...