środa, 4 września 2013

Ciasto migdałowe z malinami

Przyszedł czas na wykorzystanie jednych z ostatnich malin w tym roku. Ten sezon był średnio udany dla moich malin. Długa susza sprawiła, że większość owoców była naprawdę niewielkich rozmiarów. Mimo, że nie przygotowałam wszystkiego, co planowałam, udało mi się kilka rzeczy przygotować, kilka powtórzyć z ubiegłego roku.

W każdym razie dziś mam dla Was pewnie już ostatni przepis z malinami. Ciasto malinowo migdałowe jest bardzo luźną wariacją na temat tego połączenia. Wykorzystałam w nim nadzienie migdałowe znane już z rabarbarowej tarty, bo zakochałam się w min bez pamięci. Nie byłam do końca pewna połączenia maliny migdały, ale okazało się bardzo trafione. Tylko jedna uwaga dotycząca ciasta. Jest dość luźne i bez porządnego schłodzenia może przypominać bardziej deser w stylu crumble. Ale chłodne daje się ładnie kroić i jest naprawdę pyszne i mocno migdałowe. Polecam spróbować.

Składniki:

ciasto:

70 g zmielonych migdałów
200 g mąki
115 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
90 g cukru
szczypta soli
2 - 3 krople ekstraktu migdałowego

nadzienie:

150 g zmielonych migdałów
85 g masła, miękkiego
75 g cukru
3 żółtka
kilka kropel ekstraktu migdałowego (do smaku)

dodatkowo:

ok. 350 - 400 g malin

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy mąkę, migdały, cukier i sól. Dodajemy masło i wyrabiamy nożem, aż składniki nieco się połączą. Dodajemy ekstrakt i szybko wyrabiamy ciasto rękoma. Nie zagniatamy go do uzyskania gładkiej całości, ale przestajemy wyrabiać, gdy zacznie przypominać kruszonkę. Dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 min.
Zabieramy się za nadzienie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie wsypujemy migdały i dodajemy ekstrakt. Całość mieszamy mikserem, aż bardzo dobrze się połączy.
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wykładamy papierem formę o wymiarach ok. 23x30 cm. Dno formy wysypujemy pierwszą częścią ciasta. Lekko dociskamy dokładnie je rozprowadzając. Na ciasto wykładamy nadzienie migdałowe i delikatnie rozprowadzamy. Na nadzieniu układamy maliny, a następnie całość posypujemy drugą częścią ciasta.
Pieczemy w 180 C przez 40 min. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. 

5 komentarzy:

  1. patrząc na Twoje zdjęcia naszła mnie ochota na kruche ciasto :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z malinkami, jak zawsze pycha :) Prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe zdjęcia, ciasto wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite zdjęcia! :) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się robi czekoladowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...