wtorek, 24 września 2013

Tarta cebulowa

Onion tart 
Scroll down for recipe in English

Cebulę zawsze traktowałam nieco po macoszemu. Niezbędna jako dodatek do wielu dań, ale jako główny element raczej niepożądana. Jeden z najcudowniejszych zapachów jakie do dziś uwielbiam, to podsmażana cebula, która moja mama dodawała do pierogów ruskich. To był jedyny moment, gdy naprawdę doceniałam to warzywo.
Ostatnio zupełnie niespodziewanie zasmakowałam w naszym słynnym, lubelskim przysmaku, czyli cebularzu. Okazało się, że lokalna piekarnia w miejscu gdzie mieszkam robi je wprost wyśmienite. Ja, do tej pory pogardzająca cebulą, zajadam się nimi przy każdej okazji. I to właśnie dzięki temu cebula zaczęła zajmować coraz poczytniejsze miejsce w moim menu, czego przykładem jest ta tarta. Jest w niej aż kilogram cebuli, czyli całkiem dużo, ale w niczym to nie przeszkadza. Ponieważ tegoroczne cebulowe zbiory to u nas cała wielka skrzynia cebuli, tarte na pewno będę powtarzać jeszcze nie raz. 

Składniki:

ciasto:

250 g maki
125 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

nadzienie:

1 kg cebuli (u mnie biała i czerwona)
6 - 7 łyżek oleju rzepakowego
115 g startego żółtego sera (najlepiej goudy)
2 - 3 łyżki startego parmezanu
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
2 gałązki tymianku (tylko listki)
1 gałązka rozmarynu (tylko listki)

Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Z podanych składników szybko wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na 20 min do lodówki, żeby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Przykrywamy je folią aluminiowa i obciążamy ziarenkami ryżu lub fasoli. Pieczemy 25 min, a następnie wyjmujemy i ostrożnie zdejmujemy obciążenie i folię.
Cebulę obieramy i kroimy np. w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż będzie szklista i miękka ok. 10 - 15 minut. Dodajemy listki tymianku i rozmarynu, a także doprawiamy sola i pieprzem.
W misce mieszamy jajka ze śmietana i mlekiem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na podpieczony spód tarty wykładamy starte sery, a na nie miękką cebulę. Całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez kolejne 35 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego. 
In English:

Ingredients:

crust:
250 g all purpose flour
125 g cold butter
1 tsp salt
1 egg

filling: 
1 kg onion
6 - 7 tbsp vegetable oil
115 g grated cheese (preferably gouda)
2 -3 tbsp grated parmesan cheese
2 eggs
2 tbsp sour cream
1/3 cup milk
salt and pepper to taste
2 thyme springs, leaves only
1 rosemary spring, leaves only

Preheat oven to 180C (350F).
Take all of the crust ingredients and quickly knead a dough. Cover it with plastic wrap and refrigerate for 20 minutes. Roll it and laid with it a standard tart form. Blind bake for 25 minutes and take out of the oven.
Meanwhile, prepare filling. Peel and slice onion in not so small pieces. On a frying pan heat up oil and fry onion for 10-15 minutes, until soft, but not long enough for it start falling apart. Add thyme and rosemary and season with salt and pepper.
In a bowl mix eggs  with sour cream and milk. Season with a little of salt and pepper. Take your per baked crust and sprinkle bottom of it with grated cheeses. On these place your onion and pour egg mixture all over it.
Bake for another 35 minutes. Tastes equally delicious warm or cold.

9 komentarzy:

  1. No cóż tu rzec... Wspaniałość!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna tarta, uwielbiam cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda intrygująco, a kolor powala.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ten żółciutki kolor to zasługa jajek od szczęśliwych i rozpieszczonych kur :)

      Usuń
  4. Oj musi być pyszna :) Ja cebulę wręcz uwielbiam i mogłabym ją przygotoywać ciągle na różne sposoby, jednak mój Połówek toleruje ją w minimalnych ilościach i jakoś tak nie mogę się przez niego wyżyć cebulowo, bo kto to potem zje ??? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to, większość tej tarty musiałam zjeść ja (oczywiście nie na raz), bo inni już się nacebulowali :)

      Usuń
  5. Prezentuje się bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ksawery (orakn) zatrzymał mnie w domu, a więc hulam Ci ja po internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów na to co mi w domu zostało, (czyli np cebula) i proszę, taki piękny blog, fajnie przepisy i jeszcze jak to ładnie wszystko napisane. Od teraz będę czytać.. i piec :) Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam tartę jak najbardziej, pozdrawiam także :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...