wtorek, 15 października 2013

Pumpkin Pie

Scroll down for recipe in English
Kuchnia amerykańska to jedna z tych rzeczy, które chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Z wierzchu niezdrowa i kaloryczna. Kojarzy się przede wszystkim z burgerami, frytkami i smażeniem w głębokim tłuszczu. Kulinarne zwyczaje amerykanów, pośpiech, wygoda każąca im sięgać po mixy i proszki instant, z których wszystko można przygotować, sprawiły, że to jeden z najbardziej otyłych narodów świata.
I właściwie na tym można by poprzestać  i wielu ludzi tak robi. Symbole kuchni amerykańskiej w zbiorowej świadomości to ten nieszczęsny hamburger rodem prosto od naszych zachodnich sąsiadów i pizza o niepodważalnie włoskich korzeniach. Niewiele osób zadaje sobie trud, żeby odkryć jak naprawdę kuchnia amerykańska wygląda, bo kulinarne lenistwo i wygoda, to już problem każdego z narodów, nie tylko amerykanów.

Jeżeli jednak jakaś spragniona kulinarnych odkryć osoba zada sobie trud zbadania amerykańskiej kuchni, odkryje bogactwo, jakim mało który naród może się poszczycić. W Ameryce kuchnia jest lustrzanym odbiciem społeczeństwa, które jak żadne inne jest mieszanką wielu kultur i różnorodnych wpływów.


A co kocha każdy amerykański smakosz? Oczywiście Pie's, czyli placki, których wybór i różnorodność mogą zawrócić w głowie. Słodkie, wytrawne, na ciepło i na zimno. Co kto lubi. Pumpkin pie to jeden z tych klasyków, który zna każdy. Jesienny przysmak jedzony najchętniej na kolację w Święto Dziękczynienia, oraz na Halloween. Przepisów jest wiele, ale podstawą jest dynia z dodatkiem mnóstwa aromatycznych, korzennych przypraw. Do mojego "Paja" przygotowałam też cynamonową bitą śmietanę, ale spokojnie można z tego dodatku zrezygnować. Ciasto jest przyjemnie słodkie, mocno dyniowe i aromatyczne.
Składniki:

ciasto:

200 g mąki
1 jajko
80 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka zimnej wody

masa dyniowa:

400 g puree z dyni
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g)
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta soli

cynamonowa śmietana:

150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i przygotowujemy formę do tarty.
Przygotowujemy ciasto. Ze wszystkich składników zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok. 20 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę dyniową. Puree miksujemy z mlekiem i jajkami. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż całkowicie się rozprowadzą.
Wyjmujemy podpieczony spód i zdejmujemy z niego folię z obciążeniem. Wylewamy masę dyniową.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 45 - 50 min. Przed podaniem ciasto powinno całkowicie wystygnąć i spędzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić je tam na noc.
Podajemy razem ze śmietanką ubitą na sztywno z cukrem i cynamonem. 
In English:
Ingredients:

crust:

200 g all purpose flour
1 egg
80 g cold butter
3 tbsp sugar
1 tbsp cold water

pumpkin filling:

400 g pumpkin puree
1 can sweetened condensed milk (530g)
3 eggs
1 1/2 tsp pumpkin pie spice
pinch of salt

cinnamon whipped cream:

150 ml heavy cream
2 tsp sugar
1/2 tsp cinnamon

Preheat oven to 180C (350F) and prepare tart or pie form.
Start with the crust. Quickly knead a dough from all of the ingredients. Wrap it in plastic wrap and refrigerate for 20 minutes. Roll it out and transfer into your form. Blind bake for 20 minutes.
Meanwhile, prepare pumpkin filling. Using electric mixer, beat pumpkin puree with eggs and condensed milk. Add spices and salt and mix until well combined.     
Remove prebaked crust form the oven. Pour in pumpkin filling and bake for another 45 - 50 minutes. Before serving cool completely and refrigerate for couple of hours or overnight. Serve with heavy cream whipped with sugar and cinnamon. 

8 komentarzy:

  1. na kuchnię tak jak i na wszystko nie można patrzeć powierzchownie , bo nic wartościowego się nie zobaczy ...
    wspaniałe dyniowe ciasto upiekłaś ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę upiec bo wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To podobnie jak z całą kulturą amerykańską. Z jednej strony chudości i życie w hiper zdrowym stylu rodem z Hollywood, a z drugiej rzeczywistość McDonald. Droga po środku istnieje, ale jak tu się nie oprzeć rzeczonej pizzy.
    A Twoja propozycja godna jesiennych dni, i jesiennej sztampy do kubka gorącej herbaty.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubie poszukiwać w kuchni amerykańskiej, tak jak piszesz można w niej znaleźć wiele inspiracji. Twoja tarta wygląda pięknie! Super patent na cynamonową śmietanę, można taką wykorzystać do wielu słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  5. do tej pory nie wykonywałam żadnych przepisów z wykorzystaniem dyni na słodko. Zawsze były to przepisy "na słono", ale bardzo intryguje mnie to jak smakuje dyniowe ciasto, więc zapewne pokuszę się o wypróbowanie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jak najszybciej spróbuj, bo dynia na słodko jest wspaniała :)

      Usuń
  6. Boskie zdjęcia! Sama tarta bardzo zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale :)
    Przymierzam się do mojego pierwszego pumpkin pie, mam nadzieję, że wyjdzie tak cudowne, jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...