środa, 9 października 2013

Tarta serowa z orzechami

Walnut ricotta tart 
Scroll down for recipe in English
Tej jesieni poza dynią królować będą u mnie orzechy włoskie. Dostaliśmy spore ilości od najpierw od współpracownika mojej mamy, a potem jeszcze od naszego ulubionego sąsiada. W rezultacie mamy teraz cały spory koszyk orzechów. Zastanawiam się tylko kto to będzie łuskał, bo ja tej roboty szczerze nienawidzę :)

Ale gdy już ktoś nałuska odpowiednią ilość orzechów, albo ja się przemogę pchana orzechowym pragnieniem, to ze zużyciem ich nie ma najmniejszego problemu. Orzechy są wspaniałe w każdej postaci i, przynajmniej dla mnie, spokojnie można je dodać do większości dań. Są cudowne w ciastach, babeczkach, owsiance, kruszonce i na przykład w sernikach, lub jak u mnie, w serowych tartach. Właściwie ta tarta to sernik, ale tartą nazwany ze względu na swoją formę. Ale przecież nie o nazwę tu chodzi, a o smak tego wypieku. 
Składniki:

ciasto:

100 g mąki
100 g płatków owsianych górskich (zmielonych na mąkę)
100 g masła, zimnego
60 g cukru
1 łyżka mleka

nadzienie:

100 g orzechów włoskich, zmielonych
5 łyżek mleka
2 jajka
120 g cukru
500 g ricotty
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Mieszamy mąkę ze zmielonymi płatkami. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy na tarę. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy. Podpiekamy przez 20 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę i wanilię i ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do przestudzoną papkę orzechową, a na końcu skrobię. Dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na kolejne 35 - 40 min. Przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami.
In English:


Ingredients:

crust:

100 g all purpose flour
100 g oatmeal (blended into flour)
100 g cold butter
60 g sugar
1 tbsp cold milk

filling:

100 g ground walnuts
2 eggs
5 tbsp milk
120 g sugar
500 g ricotta cheese
1 tbsp cornstarch
1 tbsp vanilla extract

Preheat oven to 180C (350F).
To make a crust mix flour and oatmeal. Add remaining ingredients and quickly knead a dough. Roll it out and transfer to the prepared tart pan. Blind bake for 20 minutes.
Meanwhile, work with your filling. Heat up milk, pour over walnuts and leave to cool down. Beat eggs with sugar until light and fluffy. Add ricotta and vanilla and keep beating for a little longer. Add walnuts and cornstarch and mix until well combined.
Pour cheese filling into prebaked crust shell and bake for another 35-40 minutes. Cool down. Before serving you can sprinkle the top with chopped walnuts.

21 komentarzy:

  1. wygląda imponująco:) przyznam że nigdy nie jadlam takiej tarty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takiej nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie, że w wolnej chwili muszę ją zrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast ricotty mozna uzyc serek waniliowy z wiaderka? Mam akurat 500 gramow i szkoda mi, zeby sie zmarnowal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Będzie trochę inne w smaku, ale to chyba nie przeszkadza. Tylko jeśli ser jest już słodzony, to trzeba zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Ta ilość jest odpowiednia dla lekko słonej ricotty.

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie:) A jakiego sera zamiast ricotty mogę użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być nawet zwykły ser twarogowy, tylko żeby nie był zbyt twardy :)

      Usuń
  5. Zdjecia niesamowicie pobudzaja apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjecia niesamowicie pobudzaja apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze talerzyki i piękne zdjęcia :) Sama tarta też niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością zrobię bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudnie :) Musiała pachnieć wspaniale, intensywnie...

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie trafia w moje gusta!
    muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla takiej tarty warto pomęczyc się z orzechami! Chociaż ja zawsze tatę zatrudniam do łuskania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudna jest ! A zdjęcia jak zwykle zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiej wielkości forma?
    Myślę nad zrobieniem tej tarty w formie tartaletek... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma ma standardowy wymiar ok. 27 cm

      Usuń
  14. Beautiful and delicious looking cake
    And the photos are superb !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale zdjęcia piękne no i tarta <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...