czwartek, 23 stycznia 2014

Cupcakes czekoladowe z whiskey i chili

Chocolate whiskey chili cupcakes
Scroll down for English text 
Zima, mimo że w tym roku dość łagodna, zaczyna mnie powoli męczyć. Wszechobecna szarość sprawia, że nie bardzo wiem, co mam ze sobą zrobić. Miałabym ochotę zająć się czymś ciekawym i ekscytującym, ale jakoś na cokolwiek brak energii. Może poza czytaniem kolejnych książek Grahama Mastertona pod ciepłym kocem i spędzaniem niezliczonych godzin na przeglądaniu zdjęć i poszukiwaniu inspiracji do nowego tatuażu. Leczę się z chandry gorącym kakao z odrobiną Amaretto i cynamonem dosypywanym prawie do wszystkiego. Zaciskam zęby i liczę, że śnieg niedługo stopnieje i wrócą cieplejsze, słoneczne dni.

Moja ochota na pieczenie cupcakes nie przemija, a w głowie pojawiają się pomysły na nowe smaki. Tym razem mam dla Was połączenie dość ostre i odważne, a przy tym cudownie czekoladowe. Mieszałam już czekoladę z chili i czekoladę z whiskey, ale po raz pierwszy spróbowałam połączyć te trzy smaki w jednym deserze. Chciałam, żeby było słodko, ostro i z procentami i dokładnie tak wyszło. Dla mnie osobiście mogłoby być trochę więcej chili, ale opinie przeciętnych użytkowników ostrych przypraw mówią, że proporcje są w sam raz.

Składniki: 
babeczki:
170 g mąki
20 g kakao
szczypta chili
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
113 g roztopionego masła
140 ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
60 ml whiskey

krem:
125 g serka kremowego np. Philadelphia
80 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
szczypta chili
60 ml whiskey

Nagrzewamy piekarnik do 180C i wykładamy papilotkami blachę na 12 babeczek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sól, chili, kawę i kakao. W oddzielnej misce ubijamy jajko z cukrem i wanilią do białości. Dolewamy mleko, whiskey i rozpuszczone masło i ucieramy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Wypełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości i pieczemy 15-18 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem. Ucieramy serek z masłem. Gdy się połączą dodajemy powoli cukier nie przerywając ubijania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy przestudzoną czekoladę, chili oraz whiskey i ucieramy do połączenia się. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki. 
In English

Whiskey has never been one of my favorite drinks. I have to say that when I want to have something stronger to drink I usually go for vodka. What can I say, I guess I'm truly Polish. Even if I don't like whiskey, I'm quite obsessed with an idea of adding it to as many desserts as I can. I don't know why, but I always liked boozed sweets and once in a while I crave to create dessert that could really make someone drunk. I find this idea highly entertaining.  
So I made another batch of cupcakes. Lately, I'm in some kind of cupcake baking mood. I suspect that it has a lot to do with "2 Broke Girls", my new (another!) favorite TV show. After watching it I felt adventurous, so I mixed chocolate with whiskey and I spiced it up some more with chili powder. These won't make you drunk, but are perfect if you want to have something to warm you up in a cold, whiter day.  
 
Ingredients:

cupcakes:
170 g all purpose flour
20 g unsweetened cocoa powder
pinch of chili powder
2 tsp coffee powder
1 1/4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
120 g sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
113 g melted butter
140 ml milk
2 tbsp sour cream
60 ml whiskey

frosting:
125 g cream cheese
80 g soft butter
80 g powdered sugar
100 g dark chocolate
pinch of chili powder
60 ml whiskey

Preheat oven to 180C (350F). Line muffin pan with paper liners.
In one bowl mix together all the dry ingredients: flour, cocoa powder, baking powder, salt, chili and coffee. In another bowl beat egg with sugar and vanilla until light and fluffy. Then, still mixing, add milk, melted butter and whiskey. When everything is well combined add dry ingredients and mix quickly, just until combine. At the end add sour cream and mix briefly. Fill muffin pan with the batter. Bake for about 15 – 18 minutes or until a toothpick inserted into a cupcake comes out clean. Cool on cooling rack.
Prepare frosting. Cream together cheese and butter. Start slowly adding sugar. When sugar is well combined add melted and cooled chocolate, chili and whiskey. Mix until combined and frost your cupcakes. 

8 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Baaardzo tajemniczo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy na bazie serków, są takie delikatne, a tu jeszcze czekolada! Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale muszą być aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te zdjęcia kuszą bardzo. Za bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastąpiłam serek Philadelphia serkiem Mascarpone i nie wiem dlaczego masa podczas dodawania cukru pudru mi się zwarzyła, niestety aż dwukrotnie, za trzecim razem kiedy zrobiłam z Philadelphią i było ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że mascarpone nie nadaje się tutaj zbytnio. Sama nigdy nie próbowałam ucierać go z masłem, więc nie wiem, czy za każdym razem się waży.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...