czwartek, 16 stycznia 2014

Tiramisu Cupcakes

Scroll down for text in English
Ostatnio zachwyciłam się serialem "2 Broke Girls". Nie porywa on wybitnym, inteligentnym poczuciem humoru, ani nie niesie w sobie głębokiego przesłania. Ot, prosta rozrywka dla niewybrednych, suto zaprawiona wulgaryzmem i żartami z wszelkich nacji oraz świata celebrytów. I chyba czegoś takiego mi ostatnio brakowało, bo serial pochłonęłam w kilka dni. Ale tak naprawdę w tym wszystkim chodzi o cupcakes, które ponoć odeszły już do lamusa zastąpione nowymi, świeżymi trendami. Ja jednak, podobnie jak jedna z bohaterek, uważam, że cupcakes to klasyka, a wiadomo przecież, że klasyka nie przemija nigdy. Wiele nowych, ciekawych rzeczy może się pojawić, ale zawsze będę wracać do babeczek z kremem i wypróbowywać coraz to nowe smaki.
Tak więc po skończonym oglądaniu zapragnęłam upiec cupcakes. Zaszalałam i za jednym razem zrobiłam aż dwa rodzaje. Dzisiaj chcę Wam pokazać cupcakes o smaku mojego ukochanego tiramisu, nasączone dużą ilością kawy i Amaretto. A serial polecam na szarugę za oknem i na codzienne smutki.
Składniki
babeczki:
200 g mąki
1 1/2 proszku do pieczenia
1/2 soli
150 g cukru
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka
2 łyżki śmietany
80 ml Amaretto

syrop:
40 ml mocnej kawy, wystudzonej
40 ml Amaretto

krem:
250 g mascarpone
100 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki Amaretto

Wszystkie składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajko, cukier, masło i wanilię. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mleko i Amaretto, a następnie suche składniki. Mieszamy krótko. Na koniec dodajmy śmietanę i mieszamy. Pieczemy przez 20 - 25 min i studzimy.
Przygotowujemy krem. Ucieramy mascarpone z cukrem i kremówką, aż całość będzie mieć dość sztywna konsystencję. Dodajemy Amaretto i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Wystudzone babeczki nasączamy syropem, po ok. 2-3 łyżeczki na jedną babeczkę, a następnie dekorujemy kremem. Gotowe babeczki posypujemy kakao, lub startą czekoladą. 

Ingredients
cupcakes:
200 g all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
150 g sugar
1 egg
1 tbsp vanilla extract
120 g melted butter
100 ml milk
2 tbsp sour cream
80 ml Amaretto

syrup:
40 ml strong coffee, cold
40 ml Amaretto

frosting:
250 g mascarpone cheese
100 g heavy cream
3 tbsp powdered sugar
2 tbsp Amaretto

All of the ingredients have to be at room temperature. Preheat oven to 180°C (350 F).
In one bowl mix your dry ingredients: flour, baking powder and salt. In another bowl mix an egg, sugar, melted butter and vanilla. When sugar dissolves and mixture will be smooth add milk, Amaretto and dry ingredients. Give it a quick mix then add sour cream and mix just until everything incorporates.
Fill in muffin pan laid with muffin liners and bake for 20 - 25 minutes and cool.
Prepare frosting. Beat mascarpone with sugar and heavy cream until stiff. Add Amaretto and beat for another moment.
Soak cooled cupcakes with syrup, about 2-3 tsp for each cupcakes. Frost cupcakes and decorate with cocoa powder or grated chocolate. 

14 komentarzy:

  1. Jeszcze bardziej utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że małe jest piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są!
    pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborne! I jak idealnie ozdobione, mi tak nigdy nie wychodzą ;) Trendy się zmieniają, ale klasyka to jednak jest to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat nie potrzeba żeby były idealne, lepiej sprawdza się taki rustykalny, nieidealny klimat :)

      Usuń
  4. Robisz piękne zdjęcia ;)
    A te babeczki to moje smaki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło, że się podobają :)

      Usuń
  5. Love your Tiramisu Cupcakes
    They look wonderful

    OdpowiedzUsuń
  6. These look great! I want to make but how do you soak the cupcakes? Do you just set them in the syrup until all syrup is absorbed at the bottom of the cupcake? Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, I just poured 2-3 tsp of syrup over each cupcake.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...