sobota, 26 kwietnia 2014

Pani Walewska (Pychotka)

Mrs. Walewska cake 
Scroll down for recipe in English
Do zrobienia Pani Walewskiej przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Zawsze jednak decydowałam się ostatecznie na coś innego. Trochę odstraszała mnie może nie tyle ilość pracy, ale dość długi czas przygotowania i studzenia poszczególnych elementów. Jednak przed świętami powiedziałam sobie, że muszę wreszcie Pani Walewskiej, zwanej też Pychotką, spróbować wiedząc jak jest zachwalana. Z wielu dostępnych przepisów zdecydowałam się na przepis Doroty z Moich Wypieków. W tej wersji krem do ciasta jest migdałowy, z dodatkiem Amaretto lub ekstraktu migdałowego, i moim zdaniem ten smak cudownie sprawdza się w tym cieście i osobiście nie zamieniałabym go nawet na wanilię. Pychotka okazała się ciastem, które zniknęło najszybciej i stało się prawdziwym przebojem.

Składniki

kruche ciasto
500 g mąki
200 g masła
110 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek

beza
6 białek
330 g cukru
1 łyżeczka octu winnego

dodatkowo
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałowych

masa migdałowa
200 g miękkiego masła
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2-3 łyżki Amaretto lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wykładamy papierem do pieczenia dwie blaszki o wymiarach ok. 25x30 cm. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta ze wszystkich podanych składników. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość blaszek. Robimy bezę. Białka ubijamy, a gdy zaczną sie robić białe i puszyste powoli i stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy ocet i ubijamy jeszcze chwilę. Kruche placki smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy bezę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180C przez 35-40 minut. Zostawiamy do wystudzenia.
Aby przygotować krem połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy dokładnie z mąkami. Wlewamy do gorącego mleka i mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy żółtka i gotujemy jeszcze chwilę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy. Porcjami dodajemy zimny budyń. Na koniec dodajemy Amaretto lub ekstrakt. Kremem przekładamy upieczone wcześniej placki. Przed podaniem dobrze schładzamy w lodówce.

Ingredients

shortcrust pastry
500 g all purpose flour
200 g butter
110 g sugar
1 1/2 tsp baking powder
6 egg yolks

meringue
6 egg whites
330 g sugar
1 tsp white wine vinegar

extra
small jar of blackcurrant jam
almond flakes

almond filling
200 g soft butter
1/2 l milk
3 tbsp sugar
2 tbsp corn starch or potato flour
3 tbsp all purpose flour
2 egg yolks
2-3 tbsp Amaretto or 1/2 tsp almond extract

Line with parchment paper  two 25x30 cm baking pans. Begin with preparing shortcrust pastry from all of the ingredients. Divide in half, cover with plastic wrap and chill for 30 minutes. Roll it out and place in baking pans. Prepare the meringue. Beat egg whites until soft peaks. Start slowly and gradually adding sugar. At the end add vinegar and beat for a few seconds. Spread blackcurrant jam over pastry, cover it with meringue and sprinkle with almond flakes. Bake in 180C (350F) for 35-40 minutes. Cool completely.
To make a filling heat up half of the milk with sugar. Second half mix with both flours. Pour it into hot milk and cook a custard. Add egg yolks and cook for another minute. Leave to cool completely. Cream butter. Gradually add cold custard. Add Amaretto or almond extract. Spread it over one shortcrust pastry layer and cover with another one. Chill in the fridge for couple of hours. 

11 komentarzy:

  1. Też przymierzam się już od dłuższego czasu do zrobienia tego ciasta. Może po maturze w końcu wezmę się w garść i je przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto! nie dosyć, że genialnie smakuje to jeszcze na tak świetnych, profesjonalnych zdjęciach prezentuje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie! Zwłaszcza, że to ciasto jest mi dobrze znane i dawno go nie piekłam :) Miłego weekendu!

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne to ciasto, wygląda rewelacyjnie.
    Zdjęcia cudowne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ty tak streściłaś przepis, że wygląda jakby robiło sie je nawet w miarę szybko! Widać chcesz zachęcić innych do jej zrobienia ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samej roboty tak dużo nie ma, więcej jest czekania aż wszystko wystygnie.

      Usuń
  6. potwierdzam, znika najszybciej. a krem migdałowy z tego przepisu to po prostu cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne warstwy: ) Zjadłabym taką, na pewno: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Wyprobowalam i było delicious;) ogólnie podoba mi sie Twój blog.

    Jak masz czas to zajrzyj: www.pinkdottedscissors.blogspot. pl

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...